Ханић: Значајно олакшање за дужнике у францима

Професор Београдске банкарске академије Хасан Ханић каже да је укључивање државе било веома важно за решавање проблема око кредита у швајцарским францима.

Хасан Ханић је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, рекао да ће после усвајања лекс специјалиса дужницима у швајцарским францима бити олакшано да отплаћују кредит.

"Треба имати у виду да ће се појединцима рате смањити у интервалу од 15.000 до 20.000. У просеку ће то бити између 90 и 100 евра, што ће представљати значајно олакшање. На тај начин биће деблокирани судови, јер се хиљаде захтева по том основу решава, а иначе су наши судови претрпани бројним другим предметима", изјавио је Ханић.

Према његовим речима, грађани би плаћали веће каматне стопе да држава није учествовала, јер би банке подигле стопу са 3,5 на четири посто. То би представљало терет не само корисницима кредита, већ и осталим грађанима.

Додаје и да је "држава одговорна" за постојећи проблем.

"Државни званичници су у периоду 2007. и 2008. године охрабривали грађане да узимају кредите. Тада је било субвенционисано коришћење тих кредита и имали смо једну експанзију. С једне стране, то је било позитивно да се подстакне стамбена градња, грађевинска индустрија и привредни раст, али је многе довело у неповољан економски и социјални положај", упозорио је Ханић.

Потребне превентивне мере због европске кризе

Ханић је коментарисао и тврдње професора Економског факултета Ђорђа Ђукића да Европи прети велика економска криза и Србија би морала више да се бави превентивним мерама како би се амортизовали могући негативни ефекти.

Професор Београдске банкарске академије каже да се очекује успоравање привредног раста САД и Кине, што би утицало на земље Европске уније, а затим последично и на нашу државу.

"Еврозона није више хомоген скуп. Ту се издвајају земље према сопственим проблемима, што представља лимитирајући фактор привредног раста. Будући да су то наши партнери, то не може бити без одраза на нашу земљу. Мислим да је потребно да се праве различити алтернативни сценарији у случају реализације неких неповољних околности и како реаговати у тим случајевима", истиче Ханић.

Међународна научна конференција о глобалним економским трендовима одржана је 15. и 16. априла у Банкарској академији. Неки од закључака конференције су могуће успоравање привредног раста земаља бивше Југославије, као и јачање долара, што ће утицати на државе које су задужене у тој валути.

"Привредни раст је важан због тога што је то основа за квалитет живота свих грађана", рекао је професор Београдске банкарске академије.

Повољна позиција буџета 

Говорећи о најавама да ће од маја плате у вртићима бити више за девет посто у односу на децембарска примања, Ханић је рекао да је то могуће због позиције буџета која је сада повољна и да се очекује генерално повећање плата у јавном сектору и пензија.

"То треба да буде подстицајно за привредни раст преко агрегатне тражње и потрошње, која ће сада бити већа и то вуче производњу напред", саопштио је Ханић.

Подстицајне мере се уводе и за пољопривреднике. Субвенције по грлу крава дојиља износиће 30.000 динара. То доводи до веће производње и понуде, а самим тим и до нижих цена, како наводи Ханић.

"На крају крајева, држави се враћа тај уложени износ у одређеном временском периоду. То је увек једна исплатива економска мера", закључује Ханић.

Прелиставајући штампу у Јутарњем програму, Ханић је коментарисао и матуранта Гимназије у Лозници Димитрија Павлова, који ће постати стипендиста Харварда, али планира да се врати у Србију.

Ханић каже да је врло важно да се студенти врате са знањима које су стекли на престижним универзитетима како би покретали бизнис и унапређивали средину.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво