"Турски ток" као балканска слагалица

Влада Србије је потврдила да ће грађевинску дозволу за деоницу "Турског тока" кроз нашу земљу издати до краја месеца. А у Бугарској, која је прва на траси тог гасовода, најављују да ће изградњу почети у јуну и тај посао поверили су италијанско-саудијском конзорцијуму који се обавезао да ће крак од турске до српске границе завршити за 250 дана. У компанији "Турски ток" кажу да на тај пројекат треба гледати као на слагалицу јер свака земља има свој део.

Кампања о неопходности тог пројекта је све јача, укључили су се и регионални енергетски стручњаци који су са конференције "Будућност гаса на Балкану и Европи" поручили да политика не сме више стопирати такве енергетске пројекте.

Енергетска безбедност је скупа, и главна порука енергетских стучњака из Софији је да су пројекти попут "Турског тока" веома важни.

Доносе не само економску корист и сигурност у снабдевању гасом, већ могу да смање и политичке тензије међу земљама, а посебно ако се има у виду чињеница да би Русија већ крајем године могла да заустави испоруке преко Украјине, што је једини правац снабдевања балканских земаља.

Иначе, у Бугарској не очекују препреке у реализацији овог гасовода јер, кажу, све је усклађено са законодавством Европске уније и сви капацитети су закупљени.

"Све је спремно за градњу 445 километара гасовода кроз Бугарску. Очекујем да гас стигне новим гасоводом у Србију код Зајачара. И у случају да изабрана компанија не заврши посао у року, Бугарска ће користити постојећи магистрални гасовод који ће гасом подмирити и потребе Србије", најављује Димитар Штерев из "Булгартрансгаса".

Сендер ван Рутселер из компаније "Турски ток" каже да на тај пројекат треба гледати као на слагалицу јер свака земља има свој део.

"Нама је драго да је Бугарска преузела одговорност и почела да ради на изградњи своје инфраструктуре и то је оно што треба да уради и Србија, као и све друге земље. И заправо један од највећих изазова биће да се сложи та слагалица – изгради та инфраструктура до краја године", истиче Ван Рутселер.

Капацитет друге цеви "Турског тока" је 15,75 милијарди кубика гаса годишње. Према проценама, тај гасовод би могао да обезбеди гас за 15 милиона домаћинстава у Европи. Изградња тог гасовода је приоритет и за Србију и за Бугарску и за Мађарску.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво