"Турски ток" као балканска слагалица

Влада Србије је потврдила да ће грађевинску дозволу за деоницу "Турског тока" кроз нашу земљу издати до краја месеца. А у Бугарској, која је прва на траси тог гасовода, најављују да ће изградњу почети у јуну и тај посао поверили су италијанско-саудијском конзорцијуму који се обавезао да ће крак од турске до српске границе завршити за 250 дана. У компанији "Турски ток" кажу да на тај пројекат треба гледати као на слагалицу јер свака земља има свој део.

Кампања о неопходности тог пројекта је све јача, укључили су се и регионални енергетски стручњаци који су са конференције "Будућност гаса на Балкану и Европи" поручили да политика не сме више стопирати такве енергетске пројекте.

Енергетска безбедност је скупа, и главна порука енергетских стучњака из Софији је да су пројекти попут "Турског тока" веома важни.

Доносе не само економску корист и сигурност у снабдевању гасом, већ могу да смање и политичке тензије међу земљама, а посебно ако се има у виду чињеница да би Русија већ крајем године могла да заустави испоруке преко Украјине, што је једини правац снабдевања балканских земаља.

Иначе, у Бугарској не очекују препреке у реализацији овог гасовода јер, кажу, све је усклађено са законодавством Европске уније и сви капацитети су закупљени.

"Све је спремно за градњу 445 километара гасовода кроз Бугарску. Очекујем да гас стигне новим гасоводом у Србију код Зајачара. И у случају да изабрана компанија не заврши посао у року, Бугарска ће користити постојећи магистрални гасовод који ће гасом подмирити и потребе Србије", најављује Димитар Штерев из "Булгартрансгаса".

Сендер ван Рутселер из компаније "Турски ток" каже да на тај пројекат треба гледати као на слагалицу јер свака земља има свој део.

"Нама је драго да је Бугарска преузела одговорност и почела да ради на изградњи своје инфраструктуре и то је оно што треба да уради и Србија, као и све друге земље. И заправо један од највећих изазова биће да се сложи та слагалица – изгради та инфраструктура до краја године", истиче Ван Рутселер.

Капацитет друге цеви "Турског тока" је 15,75 милијарди кубика гаса годишње. Према проценама, тај гасовод би могао да обезбеди гас за 15 милиона домаћинстава у Европи. Изградња тог гасовода је приоритет и за Србију и за Бугарску и за Мађарску.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(четвртак, 18. апр 2019, 13:41) - Mikan [нерегистровани]

kada

Gasna saga se nastavlja.

(четвртак, 18. апр 2019, 10:57) - anonymous [нерегистровани]

Podsetnik

Treba podsetiti sve građane Srbije da je cela vlada garantovala ne da će gasovod biti gotov, nego da će početi transport gasa od januara 2020. godine. I treba na to podsećati svakog dana. Ne zanima nas sad nikakva druga priča, vlast je obećala. U januaru očekujem gas kroz Turski tok u Srbiji. Hvala.