Халал сертификат, па извоз меса у арапске земље

Комисија Саудијске Арабије борави у Србији како би утврдила да ли јунетина коју нудимо за извоз испуњава све њихове, пре свега верске, стандарде. Када добијемо њихов сертификат, почеће и извоз јунећег меса на тржиште Залива, рекао је за РТС министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

Министар Бранислав Недимовић је гостујући у Јутарњем дневнику рекао да су земље Персијског залива једно од платежно најспособнијих тржишта и да ће цене извоза јунетине бити највише које на тржишту у овом тренутку могу да се нађу.

"Сертификационо тело 'Есма' ће нам омогућити, када добијемо овај Халал стандард и када усагласимо сертификате за говеђе, јагњеће и пилеће месо, да се крајем маја договоримо о пословима и кренемо у Залив. То је добро тржиште које отварамо после Турске, Кине и других тржишта која нам нису била доступна у последњих 40-50 година", каже Недимовић.

Министар је рекао и да је сточарство грана која представља мотор који вуче пољопривреду.

"Субвенције за тов говеда је повећан за 50 одсто, у систему крава–теле за 100 одсто. Имамо повећану тражњу за говеђим и јагњећим месом на светском тржишту. Прошле године било је 20 одсто више захтева за субвенције, што говори да људи улазе у систем и пољопривредници не треба да брину јер имамо довољно новца и после Ускрса биће донета сва решења и дата на плаћање", наглашава министар пољопривреде.

Због повећања цене свињског меса за 50 динара по килограму, држава је интервенисала куповином робних резерви тј. заменом за кукуруз.

"То је једна од мера која је покренула целу причу. То је пре свега била одлука Владе, замена кукуруза за товљенике, и та мера ће бити на располагању још петнаестак дана. С друге стране имамо промене на европском тржишту, Кина јако много вуче, имате свињску кугу у окружењу и све су то разлози за скок цена укључујући и прасади и тај тренд ће се наставити и наредних месеци", напомиње Недимовић.

Министар каже да је његов посао да брине о пољопривредницима, али да постоје тела и координација унутар Владе да се води рачуна и о потрошачима да то не изазове неке веће поремећаје на тржишту.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво