Око хране нема компромиса

Србија неће правити компромисе када је храна у питању, пре свега због грађана, каже премијерка Ана Брнабић. Држава наставља дигитализацију аграра, а најављује и електрификацију пољопривредног земљишта. Квалитет хране контролисаће већи број инспектора.

Акредитацијом националне лабораторије за безбедност хране и изменама закона у тој области коначно су се стекли услови за побољшање квалитета прехрамбених производа, кажу надлежни.

Њихово спровођење на терену гарантоваће већи број фитосанитарних и ветеринарских инспектора. Контролисаће увоз на граници, али и домаћу производњу.

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић каже да ће инспектори бити обучени у складу са свим директивама ЕУ о безбедности хране. То је наш залог за 20 година, поручује министар Недимовић.

Нове инспекторе сачекаће нова софтверска решења. Податке о безбедности хране и сертификатима за извоз, размењиваће електронски.

Ефикасност аграра унапредиће дигитализација, каже премијерка. До краја мандата владе најављује око девет одсто земљишта под системима за наводњавање.

"Надам се да ћемо крајем овог или почетком следећег месеца ићи у постављање система за електрификацију поља тако да кад имамо системе за наводњавање, онда могу и пољопривредни произвођачи лако да их искористе, па да идемо у имплементацију система аутоматске противградне заштите", истакла је премијерка Брнабић

У духу европских правила

Уз квалитет пољопривредних производа мора да расте и прерађивачка индустрија. Услов је да држава гарантује спровођење строгих правила, али и да укида административне баријере за производњу хране.

Да се српска ветеринарска и фито-санитарна политика све више уређује у духу европских правила, сматра и шеф европске делегације у Србији Сем Фабрици.

"Протеклих девет година извоз прехрамбених производа из Србије у ЕУ се утростручио. Само у 2018. износио је 1,3 милијарде евра", рекао је Сем Фабрици.

Акредитација лабораторија за контролу афлатоксина, садржаја месних прерађевина и пестицида, најављује се за крај августа.

Плаћање млека по квалитету сачекаће крај године. Ресорни министар каже да држава доследно спроводи прописе о нултој толеранцији на узгој и увоз генетски модификоване хране.

Не крије да светска трговинска организација захтева њихову измену. На питање хоће ли се и у ком правцу мењати закон о ГМО, одговара: о том – потом.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара