Влада усвојила предлог лекс специјалиса о швајцарцима

Нацрт Закона о конверзији стамбених кредита индексираних у швајцарским францима усвојен је на седници Владе Србије, након чега ће бити упућен у скупштинску процедуру, саопштило је Министарство финансија.

Министар финансија Синиша Мали рекао је да се овим лекс специјалисом решава проблем који постоји више од једне деценије, као и да су му претходили тешки преговори, али да је пронађено компромисно решење.

"Овај лекс специјалис је компромисно решење између неколико заинтересованих страна – грађана, односно удружења која их представају, банака и државе са треће стране. Разговори нису били нимало лаки, али смо успели да нађемо компромис и најбоље могуће решење за све три стране", истакао је Мали.

Према његовим речима, нацртом овог закона обухваћени су сви корисници кредита који су и даље задужени у швајцарским францима, без обзира на висину дуга.

"Предвиђено је да се преостали део дуга конвертује у евре, као и да износ добијен конверзијом буде умањен за 38 одсто. Додатно олакшање представља и чињеница да се обрачун конверзије врши на износ без затезних камата", додао је министар финансија и захвалио свим учесницима преговора.

Како се наводи, нацртом закона је предвиђено да каматна стопа не може бити већа од 3,4 плус тромесечни или шестомесечни ЕУРИБОР, односно фиксна каматна стопа не може бити већа од четири одсто.

У року од 30 дана од дана ступања на снагу овог закона, банка је дужна да достави корисничку понуду за закључење уговора. Уколико прихвата да се конверзија стамбеног кредита изврши у складу са овим законом, корисник је дужан да у року од 30 дана од дана пријема докумената о томе обавести банку и са банком закључи уговор о конверзији, наводи се у саопштењу.

Према нацрту закона, биће омогућено да се реши проблем око 16.800 људи који су задужени у швајцарским францима.

Владимир Васић из Удружења банака Србије наводи да је учињен значајан корак који је оптерећивао грађане, али и банкарски систем у целини.

"Удружење банака је увек за правну сигурност и поштовање договора. Позивам грађане да искористе ову понуду", закључио је Васић.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(уторак, 16. апр 2019, 16:39) - anonymous [нерегистровани]

Pitanje vladi i g.predsedniku...

A čijim parama ćete da platite razliku...jel novcem poreskih obveznika koji nisu uskakali u kredite?!?
Zašto cela Srbija treba da plaća gubitke nekolicine???
A onda kukate za kredite i investicije...SRAMOTA!!!

(уторак, 16. апр 2019, 14:28) - Ovaj [нерегистровани]

Dinar

Krediti treba da su u dinarima. Ako vlada Srbije izbegava dinar onda neka uvede euro kao Crna gora.

(уторак, 16. апр 2019, 11:25) - anonymous [нерегистровани]

Мислим

да је држава била приморана да учини уступак банкама обзиром да су сви ови кредити осигурани код НКОСК и да би сваки неплаћени кредит морао бити плаћен из буџета али би тада износи били неупоредиво већи због доспелих камата.

(уторак, 16. апр 2019, 11:04) - Markovljev [нерегистровани]

Hvala državi

Dobro je što se država angažovala da pomogne ovim ljudima, iako to nije bila njena obaveza. Dobro je što su i Banke prihvatile da "izgube" deo prevelikih zarada na kreditima uopšte rečeno, samo se pitam dali je to pravedno prema onim ostalim koji su svoje kredite isplatili, ili još isplaćuju po prvobitnim ugovorima. Konkretno me interesuje, zašto nije napravljen i taj drugi korak, da svi koji imaju takve kredite, imaju pravo na upravu kamata u istim iznosima kao ovi po posebnom zakonu, makar na ostatak duga, jako ne povraćaj preplaćenih kamata. U svakom slučaju hvala državi na pomoći ovim ljudima. Nisam zainteresovana strana.