Сарадња са Кином као привилегија

Ове године обележава се шест година од када је кинески председник Си Ђинпинг представио пројекат под називом "Један појас, један пут". Он подразумева оживљавање старог економског и културног пута свиле који је постојао пре 2.000 година. Какви су учинци и шта су планови за будућност, о томе се разговарало на међународном скупу у Београду у присуству представника Амбасаде Кине и званичника из Србије.

Стручњаци из Кине и Србије на конференцији у Институту за међународну политику и привреду представили су са различитих аспеката резултате шестогодишње иницијативе "Један појас, један пут". Са југоисточном Европом, Кина је највише радила у области енергетике и транспорта, највише у Грчкој захваљујући луци Пиреј, па у Србији.

"Србија је важна земља на Балкану, знатно економски напредује и има поуздан пословни амбијент. Иницијатива 'Појас–пут' донела нам је јак и одржив заједнички развој", каже Гао Пеијунг, потпредседник Академије друштвених наука Кине.

Чен Бо, амбасадорка Кине у Србији, рекла је говорећи о интензивирању сарадње у последњих шест година, да је укупна вредност око пет милијарди долара, а реализовано је 1,6 милијарди долара.

Изазови у кинеско-српској сарадњи су трговински дефицит, немамо препознатљиве производе на кинеском тржишту и високу технологију, чуло се на конференцији.

Благоје Бабић из Института за међународну политику и привреду сматра да је сарадња с Кином привилегија зато што је Кина велика економска, технолошка, војна и политичка сила, а ничим сарадњу не условљава.

Према његовим речима, једини услов је да сарадња буде узајамно корисна. 

Кинеско инвестирање у земљама Европске уније није увек наилазило на одобравање званичника у Бриселу, који су сматрали да се тако дели Унија и замерали Кини да не поштује европске правне и пословне стандарде.

"Пре неколико дана ступила је на снагу регулатива Европске уније о механизму скрининга страних инвестиција, посебно кинеских у ЕУ. То је нови закон којим се поново разматра инвестирање у Европској унији. Веома сам забринут поводом овог закона јер се директне стране инвестиције ограничавају због безбедности и јавног реда", каже Је Бин, директор Oдељења за право Европске уније Академије наука.

На конференцији се говорило и о урбанизацији Кине, која је прошле године износила скоро 60 одсто. Прогнозе су да ће 2030. у градовима живети милијарду Кинеза. 

Пред земљама је хармонизација различитих правних система чија је почетна тачка формирање Међународног трговинског суда за решавање правних спорова између пословних ентитета из Кине и осталих чланица иницијативе "Појас–пут".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво