Шећерне репе све мање, каква ће бити цена шећера

Лепо време без падавина у току протеклих десетак дана омогућило је ратарима да заврше сетву шећерне репе. Шећеране нуде повољније услове него лане, али је шећерне репе све мање. Према првим проценама, слатким кореном је засејано 30 одсто површина мање него прошле године. Зато се с разлогом поставља питање да ли се може очекивати раст цене шећера.

Статистика у подручју пет општина средњег Баната показује да је прошле године било око 4.300 хектара шећерне репе, а овог пролећа мање од 2.000 хектара.

Пољопривредник из Лазарева Раде Цветановић каже да су обећања из шећеране да ће ове године ситуација са пријемом и лабораторијом шећерне репе бити боља него прошле године.

"Обећања су да ће цена бити јача него прошле године, за неких 0, 20 евра центи. Било би добро када бисмо добили 36 евра центи", рекао је Цветановић.

Директорка сировинског сектора фабрике шећера "Хеленик шугар" Ирена Стојановић објашњава шта може да очекује оне који са њима имају потписан уговор.

"Сваком ко је са нама потписао уговор са берзом, пошто нам је тако конципиран уговор, ми гарантујемо скалу, тако да имају додатни 1,5 евра стимулације на све оно што смо претходно нудили. Цена је сада 34,5 евра, плус скала која може доћи до 40 и плус, значи 50 посто гратис семена за сетву", наводи Стојановић.

Предраг Маријански из Пољопривредне Стручне службе Зрењанина указује на то да цену шећера диктира светско тржиште.

"Не верујем да ће доћи до промене цене само због пада површине под шећерном репом", рекао је Маријански.

Шећера ће, каже, бити – а рачуна се и на залихе.

На почетку пролећне сетве кукуруза и сунцокрета, истакао је да је током зиме било мало падавина, те да се претпоставља да ове године неће бити врхунских приноса.

"Проозвођачи су озбиљно кренули са сетвом, али надају се да ће их прекинути киша, јер доста семена иде у суву земљу", рекао је Маријански.

Сетва је ове године скупља за десетак одсто, највише због припреме сувог земљишта.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво