Малинари тешко налазе закупце

Због ситуације на тржишту малинари не очекују бољу годину. Поједини велики произвођачи у ваљевском крају, незадовољни ценом малине у претходне две године, смањују производњу. И власници малињака, који се не баве пољопривредом, а уложили су у малињаке док је цена била добра, засаде издају у закуп.

Уместо да шири засаде, као претходних година, Момир Ранковић из угледног воћарског домаћинства у Сушици код Ваљева, размишља о новом одласку у иностранство и уништавању малињака.

"Отишао сам у Катар, четири месеца сам радио и дошао сам да уложим у малину да би поново пробао. Сад идем за Немачку 20. априла, ако не буде било доћи ћу из Немачке и попрскаћу малину све тоталом", каже Момир Ранковић из Сушице код Ваљева.

Због неисплативе цене малине, Ранковићи већ смањују производњу, упркос великим улагањима у наводњавање, контролисану производњу малине и примену струке.

"Цена малине је пала. Прошле године смо имали губитак негде око 400.000 динара. Сад смо смањили на негде три хектара и можда ћемо и ово уништити, ако не крене набоље", каже Милорад Ранковић из Сушице код Ваљева.

Власници малињака, који се не баве пољопривредом, а подигли су их пре неколико година, због примамљиве цене малине од два евра, сада добре засаде дају у закуп. Иако нуде 80 одсто рода, тешко проналазе закупце.

"Ако цена буде ниска, то је суштинска ствар. Ни тих 80 одсто, онда не испадне ништа. Ја треба да платим све раднике ако преузмем на себе да их организујем, а нећу моћи у случају да цена буде ниска", каже Зоран Живковић из Уба.

"Много њих је звало, нуди малињаке у закуп. Тај закуп, то је нека симболична цена, чисто да се одржава засад малине, међутим мало се људи јавља", каже Ђорђе Совиљ из Ваљева.

Из Министарства пољопривреде подсећају да држава чини све како би смањила трошкове у пољопривреди са репроматеријалом, минералним ђубривом, преко набавке горива.

У плану су и два нова закона, о регулисању тржишта пољопривредних производа и изменама подстицаја, који ће помоћи, али тржиште је једино које опредељује цену, истиче и министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара