Шопинг недељом – ко има штете, а ко користи

Републички Самостални синдикат трговине још пре две и по године упутио је захтев надлежним државним органима да се забрани или ограничи рад недељом и државним празницима у трговини у Србији. Тражили су и увећање зараде од 110 одсто, ако се радник тада ангажује. У међувремену ништа се није променило. Потрошачи сматрају да шопинг недељом и није неопходан. Послодавци указују да затварање продавница недељом себи могу да приуште земље са бољим стандардом.

Врата многих трговина у земљи за потрошаче широм су отворена седам дана у недељи. У многим развијеним земљама Европе попут Немачке, Аустрије, Швајцарске за трговце недеља је углавном нерадан дан. Црна Гора је на путу да забрани рад недељом.

Питање је да ли неко баш у недељу, на пример, мора да купи патике или машину за веш. Организовање живота породице запослених у трговини у садашњим условима готово је немогућа, кажу у синдикату.

"Муж има слободан дан у уторак, супруга има слободан дан у четвртак, а деца су недељом сама код куће. Ако узмемо у обзир да вртићи не раде недељом, како ће жена која ради у трговини која мора да ради недељом,  где ће да остави дете? А са том зарадом није у могућности да обезбеди беби ситерку", истиче председник Самосталног синдиката трговине Србије Радослав Топаловић.

У трговини у Србији има око 200.000 запослених, 70 одсто су жене. У том сектору плате су ниже и до 30 одсто од републичког просека. Ради се суботом, недељом и празницима.

Трговци не желе пред камере. Грађани које је репортер РТС-а питао за мишљење сматрају да није неопходно да продавнице буду отворене недељом, осим можда оних прехрамбених.

"Ја бих то тотално забранио. Треба мајке да буду код куће с децом, ово нема никаквог смисла", сматра један од саговорника.

"У уређеном свету синдикати су се заиста изборили за радно време запослених у трговини и мислим да и ми треба да поштујемо њихово радно време, њихову суботу, њихову недељу, празник. Празник поготову", једно је од мишљења.

У Унији послодаваца мишљења су подељена, али не одбијају дијалог о раду недељом.

"Наша ситуација у смислу бруто домаћег производа, у смислу нашег стандарда није довољно зрела да обезбеди такав експеримент. Када Србија попут Немачке буде имала 50.000 евра БДП (по глави становника) или попут Швајцарске, онда ћемо моћи сигурно да прилагодимо одређене системе и да их усагласимо са тим највећим достигућима", оцењује Небојша Атанацковић из Унија послодаваца Србије.

У Министарству рада кажу да нису надлежни, а у Министарству трговине сматрају да би било добро да све заинтересоване стране за округлим столом укрсте аргументе. За сада, кажу, све треба препустити тржишту.

"Што се тиче рада недељом, било је неких анализа које су показале да уколико би се забранио рад недељом то би довело до пада промета у појединим малопродајним објектима, да би дошло до отпуштања дела запослених. Процене су да би се отпустило од пет до осам одсто радника у трговини", указује Жељко Ракић, начелник Одељења за трговину у Министарству трговине.

Европска унија препустила је земљама чланицама да радно време трговина уреде на основу својих специфичних, традиционалних, културних и верских потреба.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво