Краставци из Албаније оборили цене лесковачким повртарима

Са 2.100 хектара под пластеницима, лесковачка котлина је највећи произвођач раног поврћа код нас. Ових дана почиње берба краставца. Повртари су задовољни квалитетом, али не и ценом – због увоза из Албаније нижа је два и по пута него лане.

Од семена до плода потребна су готово три месеца рада, бриге и неге. Владица Нешић је и ове године засадио краставац на 30 ари, али са тренутном ценом сумња да ће наплатити уложено и непроспаване ноћи.

"Квалитетом сам задовољан, али са ценом нисам. Прошле године прва берба краставца је била 180 динара, ево данас је цена 70 динара. То је таман за то што смо купили дрва, семе, платили раднике", каже Владица Нешић, произвођач из Доњег Крајинца.

У једном од највећих повртарских села лесковачког краја производња је све модернија, догревање пластеника постаје уобичајено јер само тако могу да се изборе на тржишту. Али за борбу са увозом потребна им је помоћ, каже Ивица Костић из чијих пластеника краставци широм земље одлазе већ петнаестак дана.

"Албански краставац је ушао код нас у Србији на кванташу се даје за 70 динара што наговештава да ће да буде и испод 70, можда чак и 50 динара. Значи ми што смо уложили у ову количину биљака од 45 до 50.000 нећемо имати ни за воду, а камоли за оно што смо уложили", каже Ивица Костић", произвођач из Доњег Крајинца.

Главно оружје произвођача јужног Поморавља је квалитет раног поврћа. Очекују заштиту државе.

"Мишљења сам да би се требала радити боља контрола увозне робе и на наше произвођаче могу утицати купци који требају бирати робу са нашег подручја, а не робу из увоза, цена је иста, али квалитет није", каже Далибор Цветановић, директор ПССС Лесковац.

Произвођачи се надају да ће се проблем са увозом и ниским ценама ублажити после прве бербе, али страхују да ће се поновити већ за месец дана када у пластеницима стигну парадајз и паприка.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи