Почеле калкулације о цени малине, нова неслагања произвођача и хладњачара

Прошлогодишњу сезону бербе малина већина произвођача оценила је као најлошију у последњих десет година. Радна група за унапређење производње малина недавно је закључила да се производна цена у Западној Србији, Златиборском и Моравичком округу креће око 111 динара по килограму. Произвођачи тврде да, због пада приноса, цена треба да буде 1,45 евра. Хладњачари, пак, имају другу калкулацију.

Произвођачи малина тврде да се због опстанка производње мора зауставити неконтролисани увоз, као што је то решено за јабуке. За приносе до осам тона малина по хектару цена мора бити виша него раније.

"Набавна цена килограм малине, што ми пољопривредни произвођачи оберемо, обрадимо и средимо то је 139,3. У сваком артиклу законска маржа постоји, значи да ли је то десет или петнаест процената, постоји кад се дода на то и превоз то би износило 1,45 евра за ову годину где би могли пољопривредни произвођачи да се уклопе", указује Добривоје Радовић, председник Асоцијације "Малинари Србије".

Радна група за унапређење производње малине закључила је да је тамо где су приноси од 12 до 15 тона по хектару, производна цена око 111 динара по килограму. Откупљивачи сматрају да је још нижа, а све те калкулације збуниле су многе произвођаче.

"Брање килограма малине, које смо ми плаћали је био 60 динара. Кад на то додамо 17 динара по килограму осигурање, које нас кошта то је већ 77 динара. Тако да прича о произвођачкој цени малина од 83 динара, коју форсирају Удружење хладњачара никако не може пити воду", сматра Владимир Николић, председник Удружења произвођача малине "Црвено злато" из Косјерића.

У хладњачама не знају шта ће са залихама малина најлошијег квалитета. Многи произвођачи не примењују агротехничке мере, а таква врста уштеде уместо прихода, дугорочно доноси губитак.

"Ако су приноси осам тона по хектару, што за сада већина засада има и раније што је било 15, 16, 20 тона по хектару. Значи, кад будемо имали квалитет и приносе, ми можемо да се изборимо са конкуренцијом на тржишту", напомиње технолог за квалитет Вера Милаковић.

Министарство пољопривреде је зато формирало радну групу која, попут медијатора, треба да пронађе решење свих који учествују у производњи.

У локалним медијима све је више огласа у којима власници нуде малињаке на бесплатно коришћење. Међутим, интересовање је готово никакво, па све више малињака захвата коров.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи