"Горење" сели комплетну производњу расхладних уређаја у Ваљево

До краја априла из Велења у Ваљево биће пресељена и последња преостала линија уградних фрижидера. Тако ће, према речима Извршне директорке "Горења" Станке Пејановић, бити обједињена комплетна производња расхладних уређаја на једном месту и то у Србији. У плану је и изградња нове производне хале на простору некадашње фабрике "Елинд". Кинеска компанија "Хајсенс Група" у Европи прошле године је купила компанију "Горење", па тако Ваљево постаје центар за производњу расхладне технике те компаније.

Ваљево ће преузети комплетну производњу фрижидера, а Велењу остаје производња веш машина, кухињске уградне технике, али и производња телевизора. То су планови "Горења" и новог кинеског власника "Хајсенс". До краја следеће године олакшице ће видети и запослени у Ваљеву јер се уз нова запошљавања планира и увођење технологије нове генерације.

"Капацитет те фабрике ће бити 750 хиљада уређаја годишње, значи у почетку ће бити мање а онда ће расти и за 750 хиљада, то значи дуплу производњу коју имамо у Ваљеву. То ће нам значити и око 1.000 нових радника и верујем да ћемо већ крајем идуће године имати фабрику одакле ће доћи први фрижидери", каже директор за комуникације компаније "Горење" Денис Оштир.

А када је реч о дигитализацији кућне технике, она се у свету већ сада од уређаја претвара у пријатеља. На томе ради 400 инжењера "Горења", односно 6.000 инжињера "Хајсенса".

Већ сада фрижидери поручују шта недостаје од намирница, шпорети сигнализирају да ручак не загори. Машина за веш наручује детерџент, а сав рад прати дигитални сервис.

Пошто су апарати превасходно повезани са сигурносним мрежама више се неће дешавати да људски фактор буде пресудан и да вам на пример, загори ручак као што се раније дешавало.

Уређаји не могу да се хакују, што би угрозило безбедност кућне технике.

"За одређене апарате, на пример шпорет који је отворен не можете да имате римоут контрол, већ може бити само мониторинг а пећница – чим ја отворим за нешто више времена, тако се ресетују даљински укази", каже Душан Зупанчич, директор развоја дигитализације у "Горењу".

Када је реч о новом запошљавању у Србији, у "Горењу" истичу значај колективног уговора на нивоу компаније из 2018. године. За разлику од Правилника о раду који једнострано доноси и мења послодавац, уговор за раднике и синдикате значи већа права и додатну сигурност.

Новине се односе на повећање основне плате, регреса, накнаде за топли оброк, а плате ће се годишње усклађивати према порасту малопродајних цена у Србији.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво