Социјално-економски савет за укидање закона о платама у јавном сектору

На данашњој седници Социјално-економски савет дао је позитивно мишљење за стављање ван снаге закона о привременом уређењу основница за обрачун, исплату плата и других примања код корисника јавних средстава.

Закон се односи на 67.000 запослених у јавно комуналним предузећима и на око 130.000 у јавном сектору, то јест на укупно око 200.000 запослених.

Данашњој седници Социјално-економског савета (СЕС) присуствовао је и министар финансија Синиша Мали, који је прихватио иницијативу за почетак примене закона од 1. јануара 2020. године.

Чланови СЕС-а донели су одлуку да министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зорана Ђорђевић убудуће председава том телу. До сада је ту функцију обављао председник Уније послодаваца Србије Милош Ненезић.

СЕС је договорио и даљи план рада у наредном периоду.

Седници су присуствовали и потпредседник Економског и социјалног савета Грчке Георгиос Караникас и председавајући Економско-социјалног савета Републике Српске Драгутин Шкребић, као и представник Савеза самосталних синдиката Србије Душко Вуковић и председник УГС "Независност" Зоран Стојиљковић.

Чланови СЕС-а Србије одржавају и посебну седницу са гостима из Грчке и Републике Српске, а предвиђено је да разговарају о колективном преговарању, решавању проблема миграција и стратегији друштвено-економског развоја.

Ђорђевић: Следи детаљна анализа ефеката укидања "пенала"

Представници Министарстава рада и финансија урадиће заједничку анализу о томе какве ефекте би могло да има евентуано укидање "пенала" за превремено пензионисање, а након тога ће она бити представљена социјалним партнерима, рекао је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић након седнице СЕС-а.

На данашњој седници тог тела било је речи и о иницијативи за измену члана 70а Закона о пензијском и инвалидском осигурању, односно укидању пенала за превремени одлазак у пензију, а Ђорђевић је рекао да ће то питање бити "дубински анализирано" имајући у виду да је важно да се постигну дугорочни позитивни ефекти и да се таква мера не би негативно одразила на привреду и финансије.

"Обзиром да нисмо улазили у детаље, данас је договор био да се дубински види и направи анализа колико тих људии има, колико би то коштало државу и буџет, и оно што је најбитније, какве би то ефекте имало дугорочно", рекао је Ђорђевић новинарима.

Он је истакао да је питање економског положаја пензионера једно од најитнијих питања за владу и ресорно министарство.

Ђођевић је рекао да превремено пензионисање утиче логично на повећање броја пензионера у земљи, а ако би се пенали померили, односно повећали, онда треба видети да ли би они били угрожени економски и морали да буду корисници неких других помоћи.

"То би опет морало бити из буџета и не би анулирало негативне ефекте... Циљ је да положај пензионера буде бољи, свакако ћемо гледати да где год је могуће поправити положај пензионера, да то и учинимо", рекао је министар рада.

Такође је истакао да не би било добро да се одлуке доносе брзоплето како се не би произвели лоши ефекти на привреду и финансије у будућности и да је важно да се обави детаљнија анализа.

Како је додао, где год буде простора биће "померања", а за следећу седницу СЕС-а представници Министарства рада и Министарства финансија ће спровести анализу и представити је социјалним партнерима како би заузели став о томе.

Ђорђевић о РГЗ-у: Очекујем конструктиван дијалог

Министар рада Зоран Ђорђевић најавио је да ће са представницима синдиката Републичког геодетског завода (РГЗ) разговарати о њиховим примедбама на спровођење потписаног споразма, а у циљу налажења решења и нормализације рада те установе.

"Споразум је потписан и они имају примебу на спровођење тог Споразума, али не у потпуности, већ на неким местима. Такође, имају још неке примедбе, а данас ће бити први састанак са њима обзиром да на сам на прошлој седници Владе именован на челу тима који ће радити наздор над спровођењем тог споразума", рекао је Ðорђевић новинарима након седнице Социјално економског савета.

Он је навео да од чланова синдиката очекује да делегирају три члана који ће бити у радној групи за надзор над спровођењем споразума.

Централе Савеза самосталних синдиката Србије, УГС "Независност" и Асоцијације слободних и независних синдиката (АСНС) осудиле су прошле недеље на конференцији за медије, "кршење основних радничких права и синдикалног деловања у Републичком геодетском заводу".

Штрајкачки одбор у РГЗ-у је истакао да се штрајк, који је почео 27. фебруара, тренутно одвија у 75 катастарских служби, од укупно 160, као и да се у још око 30 у знак солидарности штрајку посао обавља у смањеном обиму.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи