Нови програм за сузбијање сиве економије

Влада Србије би до краја месеца требало да усвоји нови Национални програм за сузбијање сиве економије у 2019. и 2020. заједно са Акционим планом, најавио је потпредседник НАЛЕД-овог Савеза за фер конкуренцију Игор Лончаревић.

Игор Лончаревић, који је руководилац одељења за пореске и правне послове у ревизорској кући КПМГ-у, рекао је да ће Акциони план имати пет циљева, 36 мера и 132 активности и додао да ће привреда, поред примене мера на јачању инспекцијског надзора и реформи Пореске управе, посебно пратити рад на имплементацији мера за унапређење услова за легално пословање.

"Смањење пореског оптерећења рада и подстицајне мере за легално пословање насупрот репресивним остају један од приоритета привреде и НАЛЕД-овог Савеза за фер конкуренцију. Очекујемо да се ово рефлектује у новом Националном програму и Акционом плану за сузбијање сиве економије који Влада Србије треба да усвоји до краја марта", рекао је Лончаревић. 

Према његовим речима, приоритетна мера на којој привреда инсистира јесте даље смањење пореског оптерећења зарада, где је направљен помак укидањем доприноса за незапосленост на терет послодавца.

"То је недовољан корак за веће растерећење, али је важан сигнал да је држава спремна да разговара на ову тему", рекоа је Лончаревић.

Он додаје да је такође, потребно радити на укидању парафискала и успостављању јавног електронског регистра непореских намета. 

Лончаревић истиче да је током прошле године донет Закон о накнадама за употребу јавних добара који представља корак напред у пописивању свих накнада, али да не уводи пуну контролу ни транспарентност у непореске намете.

За успостављање јавног регистра непореских намета 

Зато ће НАЛЕД, додао је, наставити да инсистира на успостављању јавног регистра непореских намета који би омогућио да грађани и привреда не морају да плате ни једну таксу или накнаду уколико она није заведена у јавни регистар и одобрена од стране Министарства финансија. 

"То је једини начин да обезбедимо пуну транспарентност и саморегулацију парафискала и да подстакнемо јавна предузећа и институције да пријаве све таксе и накнаде које наплаћују, а које сада остају делимично скривене", истакао је Лончаревић.

Како каже, НАЛЕД се залаже и за даље проширење обухвата мере пореског ослобођења за предузетнике, као и проширење електронске регистрације сезонских радника у пољопривреди на области грађевинарства, туризма и кућних послова.

"Сматрамо да је неопходно у овој и следећој години завршити прелазак на систем дигиталне фискализације, увести системе е-набавки и е-фактура, радити на оптимизацији административних процедура за привреду и стимулисању безготовинских плаћања, као и на реализацији мера за јачање свести грађана и привреде о значају сузбијања сиве економије", рекоа је Лончаревић.

Подстио је да је Савез за фер конкуренцију формиран 2014. и да окупља готово 30 друштвено-одговорних компанија, које уплаћују више од милијарду евра пореза и запошљавају више од 40.000 радника.

НАЛЕД посебно издваја и почетак рада поједностављене процедуре за електронску пријаву сезонских радника као важног корака у сузбијању рада на црно. 

Нагласио је да је успешно организован други циклус наградне игре "Узми рачун и победи" у којој је директно или посредно учествовало чак 41 одсто грађана Србије који су послали више од 110 милиона рачуна и слипова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара