Српске иновативне фирме интересантне инвеститорима из УАЕ

Инвеститори из Уједињених Арапских Емирата (УАЕ) исказали су велико интересовање за улагање у високотехнолошке, брзорастуће српске компаније, изјавио је у Дубаију председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж и најавио скоро отварање канцеларије ПКС у комори Дубаија и долазак у Београд велике привредне делегације овог града.

"То је најбољи могући одговор који смо могли да добијемо на нашу понуду да се са емиратским компанијама повезујемо ради унапређења билатералне сарадње, а посебно ради даљег развоја производа и решења наше ИТ индустрије, већ препознатих у свету и заједничког наступа на глобалном тржишту", рекао је Марко Чадеж у Дубаију.

Како је саопштено из ПКС-а, Чадеж је на пословном скупу у организацији Привредне коморе Дубаија, на чији се позив српска државно-привредна делегација налази у посети УАЕ, пред око тридесет великих емиратских компанија представио услове пословања у Србији, с посебним акцентом на потенцијале ИТ компанија и процесе дигитализације српске привреде.

Председник и власник "Комтрејд групације" Веселин Јевросимовић пословној заједници Дубаија представио је потенцијале своје компаније са посебним фокусом на бекап софтверска решења у којима је лидер на српском тржишту.

Председник ПКС се састао и са Хамадом Мубараком Буамимом, председником Привредне коморе Дубаија, с којим је разговарао о могућностима јачања билатералних веза пословних заједница две земље.

"Данашњи скуп је први у низу овогодишњих догађаја на којима ће се српска економија и компаније представити потенцијалним партнерима и инвеститорима из Емирата, а за ову годину договорили смо и посету велике привредне делегације Дубаија Србији", најавио је Чадеж. 

Оценио је да су трговинска размена од 184 милиона долара у прошлој години, као и укупна досадашња привредна сарадња Србије и УАЕ, упркос расту инвестиција из Емирата у Србији још далеко испод реалних могућности.

Унапређењу сарадње, како истиче, допринеће и чињеница да су Привредна комора Дубаија и привреда УАЕ Србију ове године препознали као земљу у фокусу и да ће се следеће године она представити на великом националном штанду у оквиру светске изложбе "Експо Дубаи 2020" чија је тема управо дигитализација, а мото "Повезивање умова, стварање будућности".

Другог дана посете УАЕ Чадеж ће се, како је предвиђено, састати са Мубараком Рашидом Хамисом ел Мансуријем, гувернером Централне банке и директором Инвестиционог фонда Емирата и Мохамедом Хелал ел Мухаиријем генералним директором Привредне коморе Абу Дабија.

Разговараће и са Халидом Абдулом ел Кубаисијем, директором Сектора за аеронаутику, обновљиву енергију и ИТ компаније "Мубадала" која у Србији реализује пројекат ветропарка "Чибук 1".

"Мубадала" је државна компанија – инвестициони фонд, који се бави глобалним инвестицијама, запошљава више од 100.000 људи, има инвестиције у више од 50 земаља широм света и капитал већи од 200 милијарди евра.

У саставу "Мубадале" послује и компанија за инвестиције у области напредне технологије ATIC, као и компанија "Global Foundries", по приходима други највећи произвођач полупроводника на свету, додаје се у саопштењу ПКС.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво