Прихваћена понуда фирме из Дубаија за Луку Нови Сад од 7,99 милиона евра

Прихваћена је једина понуда од 7,99 милиона евра, компаније "П&О Портс Дубаи" за куповину Луке Нови Сад. Овом инвестицијом компанија из Емирата први пут излази на Дунав.

У јединој коверти, ни евро више од почетне цене - понудила је за једину неприватизовану луку код нас, компанија из Дубаија која је по обиму лучког посла трећа на свету.

"Инвестиције у наредне три године биће, верујемо, преко 15 милиона евра. Кажем преко зато што је то обавеза у складу са позивом, односно у складу са уговором који ће се потписати у наредних неколико дана", каже Драган Стевановић, државни секретар Министарства привреде.

То је други покушај продаје. Крајем прошле године понуђена је уз почетних 16 милиона евра, што је процењена вредност луке, и поред 12 писама о заинтересованости водећих светских компанија, понуде су изостале. Сада се изашло са упола нижом ценом. Очекивања радника од будућег власника – уобичајена.

"Добар социјални програм који ће у наредном периоду заштити наших 155 запослених од отпуштања и од смањења зарада. Од послодавца очекујемо да домаћински управља луком", објашњава Владимир Гвозденовић из Савеза самосталних синдиката Новог Сада.

Сви су сагласни да је Дунав, као стратешки ресурс код нас недовољно искоришћен и да је водећи контејнерски оператер из Костанце и Ротердама добро проценио.

На чворишту речног коридора 7 и друмског коридора 10 Лука Нови Сад, свега 300 метара од железнице и 3 километра од најзначајнијег путног правца, новог власика дочекује као фирма која профитабило послује.

"То што послује профитабилно не значи да послује како треба: Лука је застарела технолошки, потпуно девстирна. Подсетићу вас да је капацитет луке два и по милиона тона робе, лука је успела милион и 200 тона на годишњем нивоу да претовари", објашњава Драган Стојановић.

Нови власик у Новом Саду добија осамдесети лучки терминал, послује у 40 земаља, на шест континената.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи