Евро је примамљив, али је динар реалан

Готово на сваком сајту трговци и пружаоци услуга цене истичу у еврима, обележено звездицом. На крају веб-стране истичу "да се плаћање врши у динарској противвредности по средњем курсу банке на дан уплате". Зашто се цене исказују у страној а не домаћој валути?

Венеција 59 евра, пакет аранжман за Паралију 99 евра, Куба 1.500 евра, трајна шминка 89 евра, нови браник 79 евра. Онда узимате дигитрон, па множите са средњим курсом, па делите на рате... Све до коначне рачунице.

Ко пожели да отпутује, негује тело или аутомобил добро ће се информисати и истражити понуду на тржишту тј. интернету. Често са главобољом јер су цене у еврима, а плата у динарима, треба решити једначину а да новчаник остане (делимично) пун.

Према закону о трговини, трговац је дужан да на јасан, несумњив, лако уочљив и читљив начин истакне продајну цену робе/услуга која се нуди у трговини на мало. Цена се истиче у валути платног промета тј. у динарима.

Али, има и изузетака.

"Цена може да се истиче у страној валути, са назнаком обрачунског курса, у трговини услугама у туризму које су у непосредној вези са иностранством, возилима, односно у складу са посебним прописима", пише у закону о трговини.

У туристичкој агенцији "Сабра" за РТС кажу да је истицање цена у еврима "такав обичај".

"Имамо девизну обавезу према иностранству, па тако морамо и да платимо. Курс није фиксан, курс осцилира и пада у последње две године, тако да је путник у повољнијој ситуацији него да је аранжман у динарима", кажу у "Сабри".

Агенцијама ову могућност оставља и Закону о туризму.

Законом о трговини, међутим, није прецизно дефинисано да ли још неке фирме могу да пишу цене у девизама. Али то не спречава неке дерматолошке или стоматолошке ординације да цену истакну у еврима. Неке чак и комбинују: део у домаћој, део у страној валути.

У једној ординацији рекли су нам да цену у еврима пишу због разлике у курсу, али нису одговорили зашто у различитим валутама. 

Истицање цене у еврима уместо у динарима може да збуни, али и намами потрошаче јер се стиче утисак другачије цене у односу на реалну, коју ће на крају свакако платити.

Ипак, једино што грађанима може бити олакшавајуће је то што су "ситне" бројке оку прихватљивије: лакше је платити 79 евра него 9.322 динара. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи