Немачке компаније отвориле врата за сарадњу

Немачка пети пут тражи добављаче из Србије. Више од 50 компанија из те земље заинтересовано је за сарадњу са српским предузећима. Ту немачку иницијативу спроводи Немачко-српска привредна комора и рачунају на велики потецијал домаћих предузећа.

Немачке компаније отвориле су врата за сарадњу са домаћим предузећима металопрерађивачког и електро-сектора, ауто-индустрије, прераде и производње пластике. У Немачко-српској привредној комори очекују добар одзив.

"Уговоре не закључују баш све компаније које се пријаве, али оне које склопе уговор са немачким компанијама, са њима остварују дугорочну сарадњу", наводи директор Немачко-српске коморе Мартин Кнап.

Додаје да се број закључених уговора више него удвостручио.

Смедервска фирма "Метех" је добар пример те сарадње. Већ три године немачким партнерима фармацеутске и медицинске делатности испоручује металне делове за машине за паковање, а добављачи су и за компаније у железничкој идустрији.

"Метех" тражи нове раднике, јер из ове фирме рачунају на ширење послова са Немцима.

"Они не праве партнере на кратке стазе. Они траже партнере који ће бити ту 10 до 15 година и то је нешто што ми можемо да пружимо – траже добављаче који могу да пруже квалитет и који могу да пруже услугу", истиче комерцијални директор "Метеха" Александар Јовановћ.

Немачка тражи добављаче у многим земљма региона, међутим, српска предузећа која се одазивају на ту Иницијативу увек су најбројнија, а они који постану добављачи обезбеђују стабилно пословање.

"Имам у виду неке компаније из Крагујевца које су пре две године потписале уговор и кренуле у сарадњу са једном немачком компанијом, дуплирале или чак утростручиле свој пословни приход захваљујући том послу", наводи Ана Радоњић из Привредне коморе Србије.

Мартин Кнап препознаје немачко-српску сарадњу као обострану корист.

"Немачка иницијатива за проналажење добављача веома је важна за српски извоз, али и немачке компаније, на тај начин у кратком року проналазе потребне добављаче. То је корист за обе земље", сматра директор Немачко-српске привредне коморе.

Потенцијални добављачи могу се пријавити до 29. марта, а они који прођу квалификације већ 6. јуна у Дортмунду разговараће са немачким партнерима и о конкретним пословима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво