АИК банка постала већински власник Горењске банке

Српска АИК банка успешно је закључила поступак преузимања већинског пакета акција Горењске банке, тако што је са 90,11 одсто акција постала нови власник те словеначке банке, објављено је у Љубљани.

АИК банка је тако постала прва српска банка која је изашла на тржиште ЕУ.

Та банка, како је саопштено на конференцији за новинаре у Љубљани, јачањем своје позиције у региону учвршћује положај и добија могућност да заједно с Горењском банком нуди својим клијентима квалитетан сервис и у ЕУ.

Представници две банке су истакли да ће бити формирана нова банкарска група која ће у будућности имати важну улогу у региону Југоисточне Европе.

"Као стратешки инвеститор, АИК банка ће подржавати развој Горењске банке у снажну регионалну банку присутну на целом тржишту Словеније", истакла је председница Извршног одбора АИК банке и председница Надзорног одбора Горењске банке Јелена Галић. 

Додаје да је АИК банка преузимањем Горењске банке постали прва банка из Србије која је искорачила на тржиште Европске уније.

"Наш циљ је да Горењска банка остане чврста национална банка, а заједно са АИК банком, интернационална банка. Чињеница да смо испунили све услове за овај поступак, говори у прилог снази и одрживом развоју темеља на којима АИК Банка заснива своје пословање", рекла је Галићева.

Поручила је да ће АИК банка настојати да и у наредном периоду ослушкује и разматра све добре прилике у региону, како би се временом позиционирала као један од водећих играча на банкарском тржишту овог дела Европе.

Истакла је да АИК банка, иако се свашта објављивало у медијима, није имала потрешкоћа у добијању потребних сагласност по питању европске регулатива и додала да се то посебно односи на Европску централну банку.

"Нарочито нам је драго што смо испунили све услове. Не сматрамо да ће бити потешкоћа. Наша стратегија је да се позиционирамо у целом региону, а то значи у свим земљама које нас окружују", рекла је Галићева новинарима.

Председник управе Горењске банке Марио Хењак истакао је да је та словеначка банка у новом власнику АИК банци добила стратешког партнера који је најавио пуну подршку банци у њеном даљем развоју.

Наглашава да се тиме формира нова банкарска група која ће у будућности, како каже, имати важну улогу, како у Словенији, тако и шире.

"Наш стратешки циљ је да будемо препознати као једна од најиновативнијих банака, не само у Словенији већ и у региону. Да бисмо то лакше постигли, искористићемо синергију нове банкарске групе, унутар које ћемо тражити нове прилике, које нам нуди заједнички наступ", додао је Хењак.

Истакао је да нова пословна сарадња нуди Горењској банци могућност међусобне размене иновација и технологије као и искуства у дигитализацији, али и добру базу клијената. 

"Уверен сам да ће се с новим стратешким власником АИК банком, финансијска моћ Горењске банке додатно појачати. Горењска банка и након промене власништва наставља да послује самостално у складу са словеначком и европском банкарском регулативом", нагласио је Хењак.

Горењска банка и АИК Банка у 2019. години планирају развој нових производа и заједничких услуга за комитенте.

Као резултат ове сарадње, словеначким предузећима која послују на српском тржишту већ су на располагању нарочито повољне тарифе, а исто важи и за српка предузећа која послују у Словенији.

Од данас, без провизије, комитенти могу да користе банкомате обе банке у Словенији и Србији.

АИК банка је једна од водећих банака у Србији са седиштем у Београду.

Током претходне календарске године, АИК банка је остварила завидне пословне резултате: више од 500 милиона евра снажне капиталне основе, билансну активу од 1,8 милијарди евра, пласмане од више од милијарде евра и поверење клијената које се огледа у високом нивоу депозита од 1,2 милијарде евра.

Принос на капитал после опорезивања (РОЕ) износио је 10,8 процента, удео трошкова у приходима (ЦИР) износио је 39,3 процената, капитална адекватност је износила 27 процента, што поставља АИК Банку у сам врх српског банкарског тржишта.

Билансна сума Горењске банке износи 1,8 милијарде евра. Целокупни капитал је износио 205,241 милиона евра.

Принос на капитал те банке после опорезивања (РОЕ) износио је 8,62 процента, удео трошкова у приходима (ЦИР) је износио 60,77 процената, док је капитална адекватност износила 16,22 процента.

АИК банка је у власништву српског привредника Миодрага Костића.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво