Укидање нецаринских баријера претпоставка за раст

Србија је мало тржиште, али има лидерску позицију у региону који броји 20 милиона људи и зато је важно наставити са укидањем безцаринских баријера, као и на бржој и јефтинијој контроли робе на граници, речено је на конференцији "Олакшавање спољне трговине" коју је организовала Америчка привредна комора. Изменама Закона о безбедности хране Министарство пољопривреде је добило главну улогу у надзору хране од њиве до трпезе.

Србија је укинула дупле контроле увозних пошиљака и убрзала промет робе биљног порекла која се брзо квари. Појефтињењу и убрзању протока робе на граници требало би да доприносе и платформа е-инспектор која обједињава податке о свима који учествују у промету хране почевши од праћења здравља животиња на фармама.

Државни секретар у Министарству пољоприврде Жељко Радошевић каже да такав вид организације инспекцијских служби омогућава бржи проток информација између организационих јединица министартва и управа, као и лакшу комуникацију са грађанима и другим заинтересованим старнама у циљу максималне транспарентности у раду и заштите интереса потрошача у Републици Србији.

Јефтини и бржи проток робе требало би да донесе и начин контроле у којој се не узоркује свака пошиљка већ само роба за коју се претпостави да носи безбедоносни ризик.

"Охрабрујемо све граничне службе да доследно примењују принцип анализе ризика јер је то нама привредницима јасан показатељ да надлежне институције унапред препознају оне који не крше закон и који поштују све извозне прописе", рекла је Јелена Павловић из Америчке привредне коморе.

Оценила је да је укидање нецаринских баријера за АмCham приоритет у области спољне трговине и да представља важну претпоставку за раст привредних активности. 

Амбасадор САД-а у Србији Кајл Скот сматра да иако је Србија релативно мало тржиште оно игра лидерску улогу у ослобађању потенцијала регионаса преко 20 милиона становника.

"Повезивање и преплитање трговине Србије и њених суседа даће допринос привредном расту, али и регионалној стабилности", рекао је Скот на конференцији.

Наводи да је Србија са Босном и Херцеговином уклонила баријере за извоз одређених производа и нада се да ће се тај тренд наставити и са другим земљама. 

Ипак, иако смо најзначајнија земља у региону, много тога не зависи од нас. Татјана Динкић из Министартва трговине туризма и телекомуникација је изјавила да су таксе које су привремене институције Косова увеле Србији и Босни и Херцеговини довеле у питање ЦЕФТА споразум и угрозиле цео регион као инвестициону дестинацију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи