Кредити за породиље, административна заврзлама

Душан Узелац из "Каматице" рекао је за РТС да постоји тренд смањења задуживања. Што се тиче одобравања кредита породиљама, постоји блага дискриминација, каже Узелац, јер се женама на породиљском боловању другачије обрачунавају примања него када су у редовном радном односу, што најчешће зависи од тога где ради и колика је надокнада државе.

За сваки кредит запослени морају да донесу административну забрану коју оверава послодавац. Ту се јасно види тромесечни просек плате и укупне обуставе. Колико неко има кредитâ и да ли их редовно отплаћује, банка проверава и у Кредитном бироу.

Некада су се банке придржавале тога да рата за стамбени кредит не пређе тридесет, односно шездесет одсто плате, али како су се грађани све више задуживали где год су могли, многима су рате достигле висину плате.

Банке однедавно пооштравају одобравање готовинских кредита и лимитирају оптерећење клијената у односу на зараду.

Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, Душан Узелац из "Каматице" каже да, што се тиче одобравања кредита породиљама, постоји блага дискриминација, јер се женама на породиљском боловању другачије обрачунавају примања него када су у редовном радном односу, што најчешће зависи од тога где раде и колика је надокнада државе.

Подсећа да је у Београду то 100 одсто, у другим градовима је то нешто ниже, а управо то је основ који се глада као приход да би се одобрио кредит и зато породиље нису кредитно способне као када имају редовна примања.

То је административна заврзлама јер се банке строго придржавају прописа који их терају да породиљу процене као особу са нижом кредитном способношћу само зато што је таква тренутна ситуација, каже Узелац.

Према његовим речима, она после породиљског боловања поново има пуну зараду.

Узелац истиче да је могуће направити изузетак, постоји могућност да се промени уредба, да се каже: гледаће се плата као висина тих прихода.

Банка има потребу да прати и регулативу, али је у обавези да не презадужи клијента и то је мач са две оштрице, каже он.

Говорећи о томе до које висине је дозвољено задуживање у односу на примања, Узелац каже да универзалних правила нема, иако постоје смернице.

Раније је то било строго дефинисано. Банка на своју одговорност може да допусти задужење некоме ко не испуњава те услове, али да преузима одговорност.

НБС управља банкарским системом да не дође до колапса и она штити банке, каже он.

"Постоји тренд смањења задуживања, било је могуће узети кеш кредит на десет година, што је неоправдано и неефикасно", рекао је Узелац.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво