Истраживање Светске банке: Незапосленост на историјском минимуму

Према истраживању Светске банке на Балкану највећа незапосленост је на подручју Косова и Метохије чак 29 одсто, а најмања у Србији и Албанији. Оцењују да се тржиште рада на Западном Балкану опоравља, али спорије него прошле године, тј.отворено је мање радних места. Ипак, незапосленост је достигла историјски минимум.

Привредни раст у земљама Западног Балкана није био довољан да убрза и раст броја радних места. Највећи раст запослености бележе Албанија са 3,3 одсто, Црна Гора такође са 3,3, затим Северна Македонија са 2,1, БиХ са 0,8 и Србија са 0,5 одсто.

"Отворено је 68.000 нових радних места од другог квартала 2017. до дргог квартала 2018, у поређењу са 231.000 годину раније", напомиње Гонсало Рејес, виши стручњак Светске банке за социјалну заштиту.

Ипак, незапосленост достиже минимуме. Најмања је у Србији и Албанији. Међутим, и даље је то два-три пута више него у земљама ЕУ.

"За регион је велики изазов то што је 68 одсто свих незапослених дуго без посла – најмање годину дана. Реч је о људима између 25 и 58 година и средње образованих", указује Хермине Видовић, виши економиста у Бечком инситуту за међубародне економске студије.

Плате и трошкови рада нижи су него у ЕУ. Последњи нису најнижи када се ставе у контекст.

"Трошкови рада на Западном Балкану су ниски у апсолутним износима, али високи у односу на земље ЕУ. Порези као део трошкова рада су високи у Босни и Херцеговини, Црној Гори и Србији", истиче Гонсало Рејес.

Мање је радних места у пољопривреди. Више у индустрији и сектору услуга, посебно у Србији. Закључак је да нам је потребан снажнији приватни сектор и јавне политике који би подстакли запошљавање.

"Направили смо неке калкулације, потребно је да раст БДП-а буде четири процента или више да би се отварала нова радна места", напомиње Хермине Видовић.

За 2019. годину Светска банка нам прогнозира раст три и по процента. Недавно су поновили да је потрено његово убрзање да бисмо сустигли земље Централне и Источне Европе.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи