Истраживање Светске банке: Незапосленост на историјском минимуму

Према истраживању Светске банке на Балкану највећа незапосленост је на подручју Косова и Метохије чак 29 одсто, а најмања у Србији и Албанији. Оцењују да се тржиште рада на Западном Балкану опоравља, али спорије него прошле године, тј.отворено је мање радних места. Ипак, незапосленост је достигла историјски минимум.

Привредни раст у земљама Западног Балкана није био довољан да убрза и раст броја радних места. Највећи раст запослености бележе Албанија са 3,3 одсто, Црна Гора такође са 3,3, затим Северна Македонија са 2,1, БиХ са 0,8 и Србија са 0,5 одсто.

"Отворено је 68.000 нових радних места од другог квартала 2017. до дргог квартала 2018, у поређењу са 231.000 годину раније", напомиње Гонсало Рејес, виши стручњак Светске банке за социјалну заштиту.

Ипак, незапосленост достиже минимуме. Најмања је у Србији и Албанији. Међутим, и даље је то два-три пута више него у земљама ЕУ.

"За регион је велики изазов то што је 68 одсто свих незапослених дуго без посла – најмање годину дана. Реч је о људима између 25 и 58 година и средње образованих", указује Хермине Видовић, виши економиста у Бечком инситуту за међубародне економске студије.

Плате и трошкови рада нижи су него у ЕУ. Последњи нису најнижи када се ставе у контекст.

"Трошкови рада на Западном Балкану су ниски у апсолутним износима, али високи у односу на земље ЕУ. Порези као део трошкова рада су високи у Босни и Херцеговини, Црној Гори и Србији", истиче Гонсало Рејес.

Мање је радних места у пољопривреди. Више у индустрији и сектору услуга, посебно у Србији. Закључак је да нам је потребан снажнији приватни сектор и јавне политике који би подстакли запошљавање.

"Направили смо неке калкулације, потребно је да раст БДП-а буде четири процента или више да би се отварала нова радна места", напомиње Хермине Видовић.

За 2019. годину Светска банка нам прогнозира раст три и по процента. Недавно су поновили да је потрено његово убрзање да бисмо сустигли земље Централне и Источне Европе.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(уторак, 19. мар 2019, 21:58) - anonymous [нерегистровани]

Па шта ако су многи отишли да раде у иностранство?

Већина њих би отишла и да је трипут више радних места, па и да су плате трипут веће.
А замислите да је ситуација у држави таква да се не може отићи, па и да хоћеш??? Замислите да смо сви остали у Србији упорно чекајући да нас држава запосли??
Ја сам у Италији...Огроман број Италијана јсу напустили Италију због посла...
Замислите то! А ми смо многи нашли посао. Пензионери из свих ЕУ држава беже из ЕУ јер тамо са својим пензијама мизерују! Иду у земље где су трошкови мањи. Многа омладина из ЕУ иде у Азију ... Кажу да тамо имају исте плате али боље живе, трошкови су мањи...
А скоро сви наши које сам ја у Италији упознао, рекли су нешто специфично - осим плате, други разлог за одлазак је био менталитет наших у Србији - сви се баве политиком, сви стално нешто зановетају, ваздан неко некоме смета, увек незадовољни, увек негативно расположени...ретко сретнеш човека са позитивним расположењем, креативно, стварлачки заокупираним. То је општи утисак.

(уторак, 19. мар 2019, 20:09) - anonymous [нерегистровани]

Nezaposlenost = istoriski minimum

Pa naravno kada su hiljade nezaposlenih otisle u zapadne zamlje.

(уторак, 19. мар 2019, 19:56) - anonymous [нерегистровани]

Ma jel?

Pa naravno kad svi beze odavde u zemlje EU !