Крај изненађењима, на сајту НБС провера накнада свих 27 банака

Почела примена нових правила за банке - дужне су да објаве накнаде које наплаћују грађанима и привреди - њих укупно 32, а ви можете да их видите и проверите код кога су најповољније на сајту Народне банке Србије. Новина је и да на крају године морају да обавесте клијенте колико су их током године тачно коштале.

А до упоредних података се долази лако. Када отворите почетну страницу сајта Народне банке у доњем десном углу кликнете на поље твој новац. На наранџастом пољу кликнете на списак накнада и следеће је да само одаберете врсту услуге на пример четири банке чије услуге упоређујете. Изненађења више не би требало да буде.

Не би требало ако се добро информишете о свим услугама које намеравате да користите - јер тамо где је нешто најјефтиније остале услуге могу бити скупље.

"Након тога смо за сваку услугу издвојили јединствени назив и јединствену дефиницију да се не би код различитих платних услуга под истим термином подразумевале различите ствари", каже Драгана Станић, вицегувернер НБС.

Летимичним прегледом за најчешћу услугу вођење текућег рачуна тарифа је од 70 до 295 динара. Пренос новца се наплаћује од 0,2 до 1,1 одсто зависно од износа. Месечна чланарина за дебитне картице је од нула до 100 динара. Накнада за подизање готовине до три одсто зависно чији банкомат користите. На крају може се упоређивати и ефективна камата на недозвољено прекорачење која је и до 45 процената.

Нова правила не доносе погодности само за оне који имају интернет. Банке су дужне да и на шалтерима клијентима омогуће писану информацију која им на недвосмислен начин показује ценовник најчешћих услуга, дужности и права.

"Корисницима платних услуга није било лако да дођу до ценовника и није било лако да упореде накнаде. Последње иницијативе видимо као допринос у смањењу потенцијалних приговора у будућности", каже Зоран Поповић, члан Извршног одбора Банке Поштанске штедионице.

Зато не идите у банку и ништа не потписујте док се добро не информишете. Неупућеност у правила игре више неће моћи да буде оправдање за било чије незадовољство зајмом или услугом банкара.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи