Негре: Политичка стабилност земље важна за инвеститоре

Свим инвеститорима неопходна је политичка стабилност једне земље, рекла је за РТС шефица Европске Инвестиционе банке за Западни Балкан Дубравка Негре и изразила наду да ће се та стабилност у Србији одржати. За наредни период најављује издвајање више средстава за мала и средња предузећа, што је, како каже, неопходно да би се одржао економски раст који је започет 2018. године.

Политичка стабилност је нешто што је неопходно свим инвеститорима, рекла је гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а шефица Европске Инвестиционе банке за Западни Балкан Дубравка Негре.

Подсетила је да је Инвестициона банка активна од 2001. године у региону, а у претходној 2018. години су се њихова улагања повећала за милијарду евра, од чега је пола тих средстава отишло на Републику Србију, као највећу земљу. 

"У наредном периоду планирамо да више финасирања издвојимо за мала и средња предузећа и то је неопходно да би се одржао економски раст који је започео 2018. године", каже Негре.

Сматра да је стабилност оно што инвеститорима даје наду и поверење да улажу у земљу и нада се да ће се та стабилност одржати.

Ви дајете гаранције банкама да би више кредитирале мала и средња предузећа. Шта то практично значи, за кога ће ти кредити бити одобрени и да ли ће камате бити ниже? 

Ми управо ове недеље планирамо да објавимо нови позив за све банке у региону и Србији, значи Европски Инвестициони фонд ће објавити тај позив. На основу гаранције коју нам даје ЕУ, ми спроводимо финансирање под повољнијим условима за мала и средња предузећа која треба да подрже запошљавање младих или да обезбеде додатно усавршавање за све оне који имају до 28. година или уколико је то регулисано на другачији начин националним закондавством.

Тако да се надамо да ће 50 милиона нових кредита у наредних две и по године успети да оде оним привредницима који заиста помажу да млади људи нађу посао и да се тиме смањи и одлив мозгова и миграције и да, једноставно, више људи остане у овом региону.

Израчунали сте да би 1.200 младих привредника могло да добије те кредите. Колико је то нових радних места?

Тешко је предвидети нешто што ће тек да се деси, али ако погледамо наше финансирање у 2018. години за мала и средња предузећа, она су  допринелa да се одржи 40.000 радних места само у Србији. Тако да се надамо да ће тај тренд да се настави.

Ми смо крајем претходне године потписали нову гаранцију која има за циљ да допринесе 180 милиона евра кредита за мала и средња предузећа. То је, такође, гаранција Европске Уније у којој учествује већ пет банака у Србији. Позивамо банке да прате наше позиве, јер ће такви програми бити стављени на располагање у наредном периоду.

Ви им практично олакшавате, дајете гаранције уместо привредника?

Уколико дође до ризика, ми покривамо део ризика комерцијалних банка. Тако да оне заиста треба да се обавежу да финансирају привреднике по нижим каматним стопама, да траже мање обезбеђење кредита, да буде дужа рочност отплате средстава. Значи све оно на шта се привредници жале да тренутно нема довољно доступних таквих средстава на тржишту и та гаранција је апсолутно бесплатна.

Европска инвестициона банка учествује у финансирању Коридора 10. Како тече реализација и финансирање кредита. Да ли ту има неких проблема?

Ми смо се обавезали финансијским уговором, што за финансирање јужног, што за финансирање источног крака коридора да исплатимо неких 570 милиона евра из наших средстава. Ми смо наша средства исплатили у потпуности крајем прошле године и надамо се да ће се адекватно утрошити како би пројекат био завршен као што је и планирано.

Ми финансирамо секције, Грделичка и Сићевичка клисура, које су најтеже што смо и знали. Министарка грађевине и потпредседница влада Зорана Михајловић је више пута рекла да они нису донекле задовољни, да би могло да иде и брже и боље. То су све велики пројекти које Република Србија спроводи, први пут у последњих тридест година и који ће служити наредних тридесет година, тако да је веома битна припрема пројеката, да они који управљају пројеткима, а то су пре свега јавна предузећа, у овом случају Коридори Србије, да добро управљају уговорима што са извођачима, што са надзорним органима.

Ми смо ту да надгледамо да се пројекат спроведе по европским стандардима, по процедурама које спроводимо и надамо се да ће се успешно спровести и да ће се на њему стећи искуство за наредне пројекте.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара