Михајловић: Са Мађарском ускоро бржи прелаз преко границе

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства Зорана Михајловић разговарала је у Београду с министром за иновације Мађарске Ласло Палковичем о томе како да се убрза прелаз преко границе, посебно путничких и теретних возова, као и о формирању једног граничног прелаза.

Михајловићева је истакла да је сарадња две земље одлична у свим сегментима и да ће се две владе потрудити да убрзају све актуелне пројекте, од којих је посебно значајна изградња брзе пруге Београд - Будимпешта.

Најавила је да ће се о свим пројектима у области саобраћаја и инфраструктуре о којима је данас било речи више разговарати на заједничкој седници влада две землље која се очекује у априлу, када ће бити потписани и неки споразуми.

"Тема која нас мучи јесу закрчења на граничним прелазима, односно задржавање људи и робе на граници, било да је у питању друмски или железнички саобаћај", рекла је Михајловићева новинарима након састанка у Влади Србије.

Министар Палкович је казао је да је постигнут споразум с министарком Михајловић да се оформи радна група која ће радити на решавању проблема на граничним прелазима, како би се трајно решио тај проблем.

Михајловићева је истакла да је Србија претходних година са свим суседима покренула разговоре како да се убрза прелаз преко границе.

"Радићемо заједно на споразуму. Министар Палкович је показао да је отворен да покушамо када је реч о путничком железничком саобраћају да у возу вршимо граничне прегледе, као и за теретни саобраћај да покушамо да имамо једно гранично место", навела је Михајловићева.

Казала је да ће се сада опреатиавни тимови бавити тиме и изразила уверење да ће врло брзо бити резултата.

Разговори и о прузи Суботица - Сегедин

Зорана Михајловић је казала да су разговрали и о прузи Суботица - Сегедин, на којој део пруге треба да се реконструше, а у мањем делу да се изгради потпуно нова пруга.

Она је захвалила министру Палковичу што је дошао на састанак иако је у Мађарској државни празник.

"Имамо заиста добру сарадњу, не само политичку већ и економску и добре билатералне односе", рекла је Михајловић и нагласила да је сарадња све боља по свим параметрима.

Подсетила је да Србија и Мађарска реализују партнерски изузетно важан пројекат реконструкције и изградње брзе пруге Београд-Будимпешта и да је то била прва тема данашњег састанка.

"Једнако је била важна и тема око реке Тисе, око тога да ћемо се потрудити да током ове и делом наредне године урадимо техничко-пројектну документацију за повећање капцитета преводнице на Тиси, како би боље искористили капацитете и могућности те реке", нагласила је Михајловићева.

Министар Палкович је, такође, захвалио министарки Михајловић на састанку о сарадњи у области инфраструктуре две земље.

"Разговарали смо о брзој прузи Београд-Будимпешта која је од великог, рекао бих животног, значаја за две земеље", рекао је Палкович.

Пренео је новинарима да је на састанку обавестио министарку Михајловић да мађарска страна ускоро очекује инвестиционо решења и испуњење кредитних услова за радове на тој прузи.

"У априлу ће обе стране моћи да дају одговоре у вези са изградњом ове пруге", додао је министар.

Палкович је казао да је разговарано о проблемима у саобраћају на граничним прелазима, али и новим граничним прелазима који треба да се отворе, и нагласио да не постоје никаква оправдања да један аутобус стоји 12 часова на граничним прелазу и да не може да буде пуштен у другу државу.

Када је реч о водном саобраћају, министар је истакао да је Тиса заједничка река која мора више да буде укључена у водни саобраћај.

"Разговарали смо и о томе како да искористимо нове технологије у саобраћају и укључимо електрична возила, која се у Мађарској већ увелико користе", закључио је Палкович.

Састанку у Влади Србије присуствовао је и амбасадор Мађарске Атила Пинтар.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво