Банке морају клијенту да врате новац дат за осигурање

Прва правоснажна пресуда по којој ће банка морати клијенту уз камату да врати новац који је дао за осигурање код Националне корпорације за осигурање стамбених кредита, прети да покрене лавину тужби. Чак 90.000 корисника стамбених кредита индексираних у еврима и францима могло би да потражује 66 милиона евра, колико је укупно издвојено за то осигурање. У просеку, од неколико стотина до неколико хиљада евра по зајму.

Да ли судови могу да помире или још више да замрсе односе незадовољних клијената и банака. Недавне пресуде у корист грађана охрабрују, али и збуњују Сашу Девића који се с банком тужи и за трошак обраде кредита и за наплату осигурања код Националне корпорације.

"Сада у јануару 2019. закључен је предмет и донесена је пресуда где су усвојили трошкове обраде кредита, а одбијена је Национална корпорација што је противзаконито јер су обе категорије сврстане у ефективну каматну стопу, а обе су наплаћене пре пуштања кредита у стечај", каже Саша Девић, клијент банке у спору.

Адвокати тврде да државни систем осигурања стамбених кредита банкама гарантује сигурност и цену кредита, а не грађанима. Као кад би малинарима држава гарантовала цену, уместо што је одређује тржиште.

"Такође Апелациони суд је становишта да је то ништавно. Такође, да ли је могуће да држава субвенционише, односно гарантује за извршење правног посла за који постоји јединствен став судске праксе да није у сагласности са привредним прописима ове земље", каже  Војин Биљић, адвокат.

Удружење банака је још пре годину и по дана саопштило да су банке у уговорима о стамбеним кредитима осигураним код НКОСК-а јасно назначиле, како у предуговорној фази тако и у фази закључења уговора о кредиту, да клијент преузима трошак премије осигурања.

"Клијенти који су се определили за овај модел кредита, отплаћивали су стамбени кредит по камати која је знатно повољнија од камате на кредите који нису осигурани код НКОСК-а", наводи Удружење банака.

"Сматрамо то незаконитом наплатом од стране банака, зато што је Законом о облигационим односима дефинисано да банка као једини трошак кредита може да наплаћује камату. Овде имамо и трошак Националне корпорације који је банка наплатила одвојено од камате, дакле прекршен је Закон о облигационим односима и Закона о осигурању зато што је банка осигуравајући себе, заправо осигурала свој пласман новцем клијента", каже Дејан Гавриловић из Удружења клијената Ефектива.

"Народна банка Србије сматра да је у интересу уговорних страна да спорне односе решавају мирним путем, јер се на тај начин избегавају судски трошкови који настају у случају подизања тужбе и покретања судског поступка, а корисници финансијских услуга много брже долазе до прихватљивог решења. Ипак, сваки корисник има право да одлучи на који начин ће да штити своја права и интересе", наводи се у саопштењу НБС .

А ту се нађе и по нека агенција. С првим пресудама у корист клијената отворен је својеврстан лов на банке, па немојте да се зачудите ако вас, као кредитног дужника, ових дана позову нудећи вам посредовање у покретању спора против банке.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво