Ружић: За пројекте на локалу 50 одсто више средстава 

Министарство државне управе и локалне самоуправе упутило је и ове године општинама и градовима јавни позив за пријаву пројеката који ће, у потпуности или делимично, бити финансирани са укупно 489.365.000 динара из Буџетског фонда за локалне самоуправе. 

"И ове године смо обезбедили за 50 одсто више средстава за овај фонд из ког се финансира изградња инфраструктуре, увођење е-управе или организација културних, туристичких и спортских манифестација од значаја за локалне средине", рекао је министар Бранко Ружић поводом расписивања јавног позива општинама. 

Ружић је оценио као веома позитивно и охрабрујуће што се средства у овом фонду из године у годину повећавају. 

Министар је истакао и новину у односу на прошлогодишњи конкурс по којој ће бити финансирани и пројекти смањења ризика од климатских промена, елементарних непогода и слично. 

"У протеклој деценији смо се суочили са великим поплавама, земљотресима и научили лекцију о значају превентивеи научили лекцију о значају превентиве. Зато део средстава усмеравамо на превентивно деловање, како би заштитили имовину и локалних самоуправа и грађана", рекао је Ружић и позвао све општине и градове да пријаве пројекте, саопштило је ресорно министарство.

Градови и општине до 1. априла ове године могу пријавити четири врсте пројеката.

За пројекте који унапређују квалитет живота грађана и грађанки и доприносе локалном економском развоју и запошљавању - изградња и реконстуркција комуналне инфраструктуре, школских, предшколских, културних и спортских објеката, као и зграда локалних институција, затим уређење паркова, пијаца, тргова и расвете предвиђено је 342.555.500 динара.

За пројекте који доприносе бржем увођењу е-управе и савремених информационих технологија ради унапређења и модернизација рада локалних управа и бољег пружања услуга грађанима, као и техничких услова за електронско повезивање са државним и другим органима и организацијама - 48.936.500 динара.

"Средства по два захтева у току календарске године" 

За пројекте на организацији културних спортских, туристичких и других манифестација које су од посебног значаја за грађане на њеној територији - 48.936.500 динара.

Предвиђени су и пројекти превентивног деловања на смањењу ризика од климатских промена, као и елементарних и других непогода, а све у циљу заштите имовине локалних самоуправа и грађана, што ће бити финасирано са 48.936.500 динара.

Сви пријављени пројекти морају имати сву потребну пројектно-техничку документацију, дозволе и сагласности и остала документа која су наведена у јавном позиву.

Локалној самоуправи могу се одобрити средства по два захтева у току календарске године, а износ одобрених средстава не може бити већа од 10 одсто укупно опредељених средстава за сваку од четири групе пројеката.

Након истека рока Комисија за спровођење поступка и утврђивање предлога за расподелу средстава прегледаће и размотрити пријаве пројеката у складу са утврђеним критеријумима и предложити доношење одлуке о расподели средстава по овом јавном позиву.

Јавни позив је објављен у Службеном гласнику број 16/19, а све неопходне информације за учешће на јавном позиву, јавни позив и потребни обрасци могу се преузети са сајта Министарства, прецизира се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво