Мање шећерне репе на банатским ораницама

У Војводини је почела сетва шећерне репе. Површине су за тридесет одсто мање него лане али се то, како процењују стручњаци - с обзиром на залихе шећера - неће у већој мери одразити на тржиште.

Узрок смањеног интересовања за узгој шећерне репе је, кажу стручњаци, знатно мања цена шећера на светском тржишту. Од 2006. године пала је за више од 300 евра по тони, што је условило и смањење откупне цене репе за домаће пољопривреднике. То се посебно одразило на индивидуалне пољопривредне произвођаче.

Сетва је кренула у средњем Банату и услови су за сада готово идеални. Ипак, ратари су забринути.

"Брине нас недостатак зимске влаге. Тренутно је, по мојој процени, 200 литара недостатка", каже Драган Шаровић из Лазарева.

Колебање цена шећера поколебало је и породицу Шаровић из Лазарева која се овом производњом бави дуже од пет деценија.

Прошле године репу су гајили на шездесет хектара овога пролећа сеју три пута мање.

"Упркос томе што је цена добра - 32 евра по тони, као и прошле године - али с обзиром на то да смо ми прошле године укупну количину здраве предате репе одбијене од трулежи, значи скинут нам је род тридесет одсто. Тако да та цена од 32 евра кад се смањи за тридесет одсто то и није баш толико исплативо", објашњава Младен Шаровић.

Ни други произвођачи и поред свих проблема не одустају од производње, пре свега због плодореда.

"Што се тиче цене, ове године је мало скупља због нафте и цена ђубрива је мало већа него прошле године", указује Раде Цветиновић из Лазарева.

Поједине шећеране, да би повећале површине под репом, кооперантима нуде додатне субвенције.

"Свако ко је са нама потписао уговор са берзом, пошто нам је тако конципиран уговор,  ми гарантујемо скалу тако да имамо додатних 1,5 евро стимулације на све оно што смо претходно нудили. Цена је сада 34,5 евра плус скала која може доћи и до 40 евра, плус 50 одсто гратис семена за сетву", директорка сировинског сектора фабрике "Хеленик шугар" Ирена Стојановић.

У Србији се годишње троши око 250.000 тона, шећеране у нашој земљи су прошле године произвеле око 350.000 тона шећера. Стручњаци се слажу да ће, чак и уз мање површине под репом, шећера бити довољно и за наше потребе и за извоз.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво