"Северни ток 2" између потребе за гасом и геополитике

Немачка покушава да умири противнике гасовода "Северни ток 2" у Европској унији и најављује да ће пројекат ускладити са најновијим прописима. Ипак, пројекат је поново на удару. Европски парламент већински је изгласао Резолуцију којом тражи обустављање његове градње, а притисак Америке је све оштрији. Ко у овом гасно-геополитичком рату губи, а ко добија?

Градњом "Северног тока 2" Немачка не само да осигурава своју енергетску безбедност већ би била и главни добављач руског гаса у Европи.

Ипак, Европски парлмент тражи да се пројект заустави јер повећава зависност од Русије и угрожава унутрашње тржиште Уније. На то отворено позива и Америка.

"САД су против ‘Северног тока 2‘. Тај гасовод би учврстио руску доминацију и учинио би да и друге земље буду зависне од испорука руског гаса. Не желимо да наши европски савезници буду везани за руски гас кроз пројекат ‘Северни ток 2‘", истиче државни секретар САД Мајк Помпео.

По дну Блатичког мора већ је положено 830 километара гасовода "Северни ток 2", а пројект је драгоцен јер би "Гаспром" крајем године могао заврнути славине преко Украјине. На одлуку Европског парламета из Руске Думе регују оштро.

"Позиви да се онемогући изградња ‘Северног токa 2‘ уперени су против енергетске безбедности Европе. Европски партнери доносе одлуке како би задовољили СAД, што нема никакве везе са реалношћу. Застарела мрежа која пролази кроз Украјину и њена непоузданост, добро су познате немачкој канцеларки Ангели Меркел и европским партнерима", поручује Посланик Државне думе Русије Адалби Шхагошев.

Стручњаци сматрају да су неопходни и "Северни ток 2" и "Турски ток" како би се задовољила све већа потрошња гаса у Европи.

"Мислим да је све што се дешава у последњих шест месеци само политика. Американци из све снаге, потпомогнути неким земљама за које ми је неразумно, као што је Пољска, због чега то раде да се минира доток гаса из Русије. У овом тренутку и у наредних 10 година, нема одакле Европа да се снабдева знатним количинама које њој требају него из Русије", указује Војислав Вулетић из Удружења за гас.

И док у Европској унији нема слоге око градње "Северног тока 2", Турска је већ обезбедила статус главног чворишта гаса за Југоисточну Европу. Ускоро ће завршити "Турски ток", а гасовод "ТАНАП" – којим већ допрема гас из Азербејџана – на граници са Грчком јуче је повезала са гасоводом "ТАП" који ће ићи све до Италије.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво