Комерцијална банка на "радару" Рајфајзена

На "радару" могућих аквизиција Рајфајзен банке интернешенел (РБИ) налази се и Комерцијална банка у Србији, откривено је на конференцији за новинаре РБИ у Бечу.

"Тренутно се у више земаља централне и источне Европе спроводи консолидација банкарског сектора у којем жели да учествује РБИ", рекао је директор РБИ Јохан Штробел, додајући да су, с тим у вези, посебно интересантни Чешка, Словачка, Бугарска и Србија.

Штробел је навео да на релевантним тржиштима РБИ жели, након дуго времена, да расте путем аквизиција портфолија или куповином мањих банака ако цена и окружење буду одговарали.

На конференцији за штампу, на којој су представљени резултати пословања остварени у 2018. години, управа РБИ је објаснила да прати јавне и полујавне дискусије о приватизацији Комерцијалне банке, напомињући да процес продаје још није покренут, пренела је аустријска агенција АПА.

Министар финансија Синиша Мали је прошле недеље најавио да ће у мају бити расписан тендер за проналажење стратешког партнера и да би цео поступак требало да буде завршен до краја године.

"Очекујем најмање две референтне понуде и најбитније је да процес буде транспарентан. У међувремену ће компанија 'Лазард', коју смо недавно одабрали за саветника, припремити документацију и указати држави на најбоље опције. Ко су потенцијални партнери ја сада заиста не знам. Важно је само да они испуњавају услове које је прописала Народна банка Србије", рекао је Мали.

Београдски медији су ових дана спекулисали да је интересовање за куповину Комерцијалне банке показало пет домаћих и страних инвеститора – три стратешке компаније које већ имају искуство у банкарском сектору и два инвестициона фонда којима банкарство није примарна делатност.

Република Србија у Комерцијалној банци има 42 одсто власништва, Европска банка за обнову и развој 24,4 посто, а Међународна финансијска корпорација ИФЦ, која је део Светске банке, има десет процената.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво