Још 2,2 милиона евра за подршку малим и средњим предузећима

Европска унија обезбедила је додатних 2,2 милиона евра за наставак програма подршке малим и средњим предузећима у Србији, како би се повећала конкурентност и продуктивност приватног сектора у Србији.

"Програм ЕУ за Србију - ЕБРД саветодавна подршка МСП" ће српским предузећима обезбедити потребне вештине како би била иновативнија, конкурентнија, привукла финансијере, стекла одговарајуће експертизе и постала пословни лидери, речено је на скупу на којем је представљен програм.

Кроз програм који финансира ЕУ, а спроводи Европска банка за обнову и развој у сарадњи са Министарством привреде, требало би да прође 130 предузећа, а биће обезбеђене и обуке за домаће консултанте с циљем да унапреде своје услуге за саветовање предузећа.

Државни секретар у Министарству привреде Милун Тривунац рекао је да програм представља наставак веома успешне вишегодишње сарадње са ЕБРД на развоју мале привреде.

"Желим да захвалим ЕУ што је прихватила иницијативу Министарства привреде и из ИПА средстава обезбедила 2,2 милиона евра којим се финансира програм", рекао је Тривунац.

Он је истакао да је посебно значајно што ће домаћим фирмама бити омогућено да се саветују са страним индустријским експертима, који имају велико искуство у тој области.

Тривунац је навео да је стратешки приоритет свеобухватна подршка малим и средњим предузећима и унапређење конкурентности, модернизација производње, ширење бизниса, отварање нових радних места.

Подсетио је да је Министарство привреде ове године издвојило 1,7 милијарди динара за бесповратна средства за мала и средња предузећа, али и саветодавне програме и мониторинг, како би се МСП сталним усавршавањем лакше адаптирала на промене и изазове у пословном окружењу.

Предузећа увећала добит, нова радна места 

Амбасадор ЕУ у Србији Сем Фабрици истакао је да је ЕУ уложила скоро 14 милиона евра за подршку скеотру МСП у Србији кроз програме подршке ЕБРД, од чега су многа предузећа у Србији имала користи.

Он је навео да су три четвртине предузећа, која су користила програм помоћи, увећала свој обрт за 25 одсто, да је 66 одсто предузећа повећало број радника, те да је отворено 2.000 радних места.

"Ове бројке нам дају потврду да је ово успешан приступ и зато смо пети пут партнери ЕБРД", рекао је Фабрици и додао да програм подразумева да предузећа уведу европске стандарде, смање трошкове, пронађу добро тржиште и извозну стратегију за своје производе и услуге.

Фабрици је рекао да је програм део ширег пакета и подршке коју ЕУ континуирано пружа српској привреди, те подсетио да је раније опредељено 13 милиона евра за овај пројекат, а укупно око 200 милиона евра средстава за помоћ привреди.

Наводећи да су мала и средња предузећа, која чине више од 90 одсто предузећа у Србији, кичма економије и привреде, Фабрици је рекао да ЕУ жели да им помогне како би били конкурентнији.

Додао је и да је важно да се створи пословно окружење које ће бити добро за све предузетнике.

Харгитаи: Уложено 5,2 милијарде евра

Регионална директорка ЕБРД за Западни Балкан Жужана Харгитаи навела је да је од 2001. године, кроз саветодавне програме, ЕБРД подржала више од 900 малих и средњих предузећа у Србији и обезбедила 19 милиона евра кроз донаторско финансирање.

Она је истакла да саветодавне услуге ЕБРД покривају производњу, ИТ, малопродају, модни дизајн и да су две трећине предузећа ван Београда, као и да је обрт компанија порасла за 900.000 евра.

"Након подршке, мала и средња предузећа су повећала свој промет и број запослених, што им је помогло да привуку више инвестиција”, истакла је она.

Додала је да је до данас уложено 5,2 милијарде евра у српску привреду, а да је 70 одсто тих средстава подржало развој приватног сектора.

"Многи од наших клијената су постали прави шампиони у пословању", рекла је она.

Истакла је да је потребно побољшати пословно окружење у Србији, али и додала да је примећен напредак кад је реч о добијању грађевинских дозвола, приступу телекомуникационим услугама, те раду инспекција.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво