Градња ауто-пута Сремска Рача-Кузмин почиње у јуну

Нови ауто-пут од Сремске Раче до Кузмина у дужини од 17 километара почеће да се гради у јуну, најавила је министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић. Министарство грађевинарства ће определити додатне 1,3 милијарде динара за реконструкцију путева у Сремском округу.

Радовима на тој деоници ће почети пројекат изградње будућег ауто-пута Београд-Сарајево.

"Захваљујем Сремској Митровици на свему што раде на припреми новог пројекта за нови аутопут од Сремске Раче до Кузмина, где желимо да почнемо радове у јуну", рекла је Зорана Михајловић новинарима у општини Пећинци.

Министарка је разговарала са начелником Сремског управног округа Перицом Гаковићем и челницима локалних самоуправа из Сремског округа, као и председником општине Пећинци Жељком Трбовићем.

Деоница Сремска Рача-Кузимин дуга је 17 километара, а вредност радова износи око 220 милиона евра.

Друг крак је деоница ауо-пут Пожега-Котроман дуга око 60 километара, а вредност радова је око 830 милиона евра.

Комерцијални уговор за израду планова детаљне регулације, пројектовање и изградњу деоница аутопута Београд-Сарајево између Владе Србије, Путева Србије и турске компаније Ташјапи је потписан је 19. децембра 2018. године у Београду.

Србија изградњом ауто-пута Београд-Сарајево добија могућност да се повеже с европским Коридором пет, који повезује Мађарску, Хрватску и БиХ, а БиХ са Коридорима 10 и 11 унутар Србије, односно са ауто-путем Београд-Шид, као и саобраћајницом преко Пожеге.

Још 1,3 милијарде динара за путеве 

Министарство грађевинарства ће определити додатне 1,3 милијарде динара за реконструкцију путева у Сремском округу, најавила је Михајловиева.

"На данашњем састанку направили смо реалну динамику реализације пројеката за ову и 2020. годину. Определићемо додатне 1,3 милијарде динара за реконструкцију путева у Сремском округу. Хвала свим општинама и граду Сремској Митровици на подршци коју нам пружају за капиталне пројекте које Министарство води - изградњу брзе пруге Стара Пазова-Нови Сад, као и будућег аутопута од Београда до Сарајева, за који очекујемо да у јуну започну радови на деоници Сремска Рача-Кузмин", истакла је она.

Михајловић је додала да је због изградње аутопута Сурчин-Обреновац и превоза песка уништен локални пут Деч-Прека Калдрма-Ашања и да ће држава са извођачем радова договорити да се тај пут реконструише.

Она је додала и да је са Железницама Србије договорено да до јуна буду реконструисани путни прелази у Шиду.

Педседник општине Пећинци Жељко Трбовић је рекао да је договорено да се реконструише неколико путева у тој локалној самоуправи, што ће допринети бољем  квалитету живота мештана.

"Договорили смо реконструкцију путева Деч-Прека Калдрма-Ашања, Попинци-центар Пећинаца, као и проширење пута од Суботишта до Огара. Хвала потпредседници владе на брзом реаговању и томе што је са собом данас повела директоре јавних предузећа чији ресори су нам веома важни", рекао је Трбовић.

Заједнички прелази решење за чекање на граници

Mинистарка Михајловић је најавила да ће поново покренути иницијативу да Србија са Хрватском и Мађарском има заједничке граничне прелазе, како би се смањиле гужве и чекања на граници.

"Мораћу да поновим иницијативу на састанку у петак са министром из Владе Мађарске и том приликом ћемо причати ја ту тему. А, поновићу и иницијативу и ка хрватском министру за Батровце, мислим да никоме не иде у прилог да се сатима, да не говорим о теретњацима који некада и данима чекају на граници, да би решли гранични прелаз Батровце и Хоргош", рекла је Михајловић новинарима у Пећинцима.

Како је рекла, имамо озбиљне проблеме на граничним прелазима, без обзира да ли је лето или је зима, зато што имамо све већи број путничких и теретних воизла која пролазе кроз нашу земљу.

Истакла је да је кроз нашу земљу Коридором 10 у 2018. години прошло 55 милиона аутомобила, што је 20 милона аутомобила више него 2014. године и додала да очекује готово 60 милиона возила ове године. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво