"Србијагас" већински власник "Гас промета" Пале

Јавно предузеће "Србијагас" постало је већински власник "Гас промета" Источно Сарајево-Пале са 39,14 одсто акција.

Министар рударства и енергетике Александар Антић каже да су данашњим потписивањем уговора решени имовинско-правни односи два гасна предузећа, те да ће Србија помагати развој гасног система у Републици Српској.

Уговор, који регулише имовинско-правне односе, статусно-правна питања и улагања у "Гас промет", потписали су данас у Бањалуци Душан Бајатовић, генералкни директор "Србијагаса", Миломир Драганић генерални директор "Гас промета" Источно Сарајево-Пале и Снежана Вујнић, директорка Инвестиционо-развојне банке Републике Српске.

Бајатовић је, како преноси агенција Фена, рекао да би од почетка градње, за нешто више од три године, могао бити успостављен крак гасовода од Београда према Републици Српској, као и да се о свему разговара и са компанијама из Федерације БиХ.

Драганић је истакао да је "Гас промет" добио много повезивањем са "Србијагасом", који сада легално улази на тржиште Републике Српске.

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ðокић је објаснио да ће "Србијагас" у предузећу за увоз, снабдевање и транспорт природног гаса "Гас промету" сада имати 39,14 одсто власништва, Акцијски фонд РС располагаће са 26 одсто капитала, Пензиони резервни фонд са 10 процената, Фонд за реституцију пет, а остали фондови са 18,29 посто акција.

Ђокић каже да сада предузеће "Гас промет" више нико не може да оспори, па ни "БХ Гас".

Навео је да је на последњој заједничкој седници влада Републике Српске и Србије актуелизовано питање развоја гасне мреже и изградње гасне инфраструктуре кроз Српску након што је, додаје, деблокиран процес изградње гасовода "Турски ток".

Ђокић је додао да је "Србијагас" спреман да учествује у реализацији пројеката у Републици Српској.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво