Сајам туризма у Берлину – читав свет на длану

Љубав која повезује све људе на свету је она према путовањима. Мењају се само трендови, али жеља за упознавањем нових крајева, људи, обичаја, културе, мириса и укуса је увек присутна. На Сајму у Берлину, сваког марта, окупи се читав свет са жељом да својом понудом заинтересује што више посетилаца.

Обилазак сајамских хала којих је у Берлину 26 и свака је на три нивоа, изазов је сам по себи. Никада не знате шта вас чека иза угла.

Томи Вудс из Туристичке организације Тексаса каже да сви воле каубоје, родео, али, како напомиње, Тексас је много више од тога.

"Познати смо по музици и клубовима где је сваке вечери жива свирка. На нашој територији је и седиште Насе, где туристи могу да виде свемирске бродове", напомиње Вудс.

Ту је и Монтевидео који је сјајном серијом прославио Драган Бјелогрлић.

Бенџамин Либероф из Туристичка организација Уругваја напомиње колективно сећање тамошњег народа на прво светско првенство у фудбалу.

"Знамо да је Југославија била једина европска репрезентација. Монтевидео је чаробан туристички град. Обала нам је дуга 22 километра", наводи Либероф.

Највећи изазов за све туристичке раднике су такозвани миленијалци, како их привући јер су они имуни на све традиционалне маркетиншке методе.

Бенсон Мсија из Туристичке организација Танзаније указује да су истраживања су показала да су они склони истраживању планете, да су веома храбри, понекад и преко мере, зато је авантура оно што их највише привлачи. "Код нас се радо пењу на Килиманџаро, кров Африке", додаје Мсија.

У Берлину је и Чернобиљ, познат по нуклеарној катастрофи 1986. Већ 11 година, чернобиљска област је отворена за туристе. Годишње их буде и 70 хиљада.

Туристички водич у Чернобиљу Ана Кирјанова напомиње да је то (Припјат) град духова где је некада живело 15 хиљада људи.

"То је град-музеј бившег комунистичког СССР-а. У Чернобиљу имате утисак да сте у временској капсули, јер је све онако како је некада било, зграде, паркови, фабрике", додаје Кирјанова.

"Људи нема, али се биљни и животињски свет обновио. Пространствима јуре дивљи коњи. Током дана боравка у Чернобиљу озрачите се мање него током сата лета авионом", напомиње Кирјанова.

Од путовања, мање више сви исто очекујемо, ЛГБТ популација има један услов више.

"Веома нам је важно да отпутујемо тамо где су људи 'отвореног ума'. Погрешно се мисли да је геј популација затворена. Напротив, ми волимо да се дружимо са свима. А најпријатније се осећамо у Шпанији и Грчкој", наводи Џалма Касанова из ЛГБТ туризма.

Србија ће ове године на свим светским сајмовима играти на карту богатог културно-историјског наслеђа и активног одмора.

"Ово је такво тржиште које све већу пажњу посвећује активном одмору и не само тржиште Немачке. Генерално је тренд да се људи окрећу природи, траже одмор у природи и ми у том сегменту имамо шта да понудимо, и наравно гостопримљивост наших људи", истиче директорка Туристичке организације Србије Марија Лабовић.

Странци Београд пореде са Берлином. То је универзитетски центар и стециште младих уметника из целог света које тај град финансијски помаже све док се довољно не оснаже и не почну да живе и плаћају рачуне од своје уметности.

Управо због тога живот у Берлину је опуштенији и лепршавији него у остатку Немачке. Београђани пак, лепршавост духа стичу рођењем.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се