У воћњаку код Зрењанина шест хиљада различитих садница

Према последњем попису, воћњаци у Србији се узгајају на свега пет одсто површина пољопривредног земљишта, што је мало с обзиром на повољне климатске услове. А да се овом производњом може бавити и у трећем животном добу и то веома успешно, доказује једна Зрењанинка која на својој плантажи гаји шест хиљада различитих садница воћки.

Цео радни век Зрењанинка Петруша Ивановић је радила у једном великом воћњаку, па јој ни мало тешко није пало када је прошле године отишла у пензију да само настави овај посао, али као породични бизнис, јер искуство има, а са припремом и садњом је почела пре пет година.

"Овде има укупно два хектара и седамдесет ари површине, од чега под јабуком има хектар, под кајсијом шездесет ари, шљивом четрдесет ари и крушка виљамовка има шездесет ари. Ово сам ја засновала још за време радног односа и сада као пензионер добро ми дође да на неки начин утрошим своје радно време, а разуме се и уновчим", каже Петруша. 

У овом послу јој помаже супруг Зоран. Иако су по традицији Банаћани познати по ратарској а не воћарској производњи, Зоранова љубав за воћарство траје још од младих дана.

"Сада сам остао без посла па морам нешто чинити, а сетио сам се покојног ћаће он је увек волио да имамо воћњак, а нисмо тада били у прилици ево сада смо коначно и имамо један леп воћњак", прича Зоран.

Каже да га је супруга научила како се орезује воће и још понешто у вези са воћарством. "Искуство, вежба, тренинг увек се може научити, а још ако имате доброг учитеља, онда нема проблема", наводи Зоран.

Ово је само један од начина да и одлазак у пензију никако не мора да значи и крај радним активностима, већ велика могућност да и пензионерски дани могу бити не само интересантни већ и исплативи.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво