Какво млеко пијемо

Само два одсто млека са малих фарми не испуњава европске стандарде о дозвољеном нивоу афлатоксина, тврди министар пољопривреде Бранислав Недимовић. Најављује смањење дозвољеног нивоа афлатоксина са 0,25 на европских 0,05 микрограма по литру, али не прецизира када.

Млеко које се пије у Србији је доброг квалитета. Оно које извозимо у Европску унију, Босну и Херцеговину, Македонију ипак је квалитетније и то пет пута када говоримо о прописима о нивоу афлатоксина.

"То је млеко са посебних фарми, нормално, које морају да испуњавају све задате критеријуме по правилнику и закону земаља у које извозимо", каже Мирослав Петровић из Млекаре "Шабац".

Према његовим речима, млеко за руско тржиште се бира са специјалних фарми, односно са фарми најбољих и највећих произвођача. 

Велики произвођачи нерадо говоре о разлици у квалитету млека које је намењено нашем тржишту и оног које при извозу на царини мора да прође контролу јер не сме имати више афлатоксина од 0,05 микрограма по литру.

Та граница је важила и у Србији до 2013. године. Тада је суша довела до пуцања зрна кукуруза, а онда обилна киша подстакла развој буђи. Тада је дозвољени ниво афлатоксина повећан. Од тада су се министри мењали, а обећање остало да ће се ниво афлатоксина вратити на европски.

"Ми у овом тренутку на тржишту имамо негде око два одсто млека код малих произвођача који искачу из тих билансâ. Јако је важно да сачувамо своје мале пољопривредне произвођаче и идемо ка 0,05", каже министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

Очекује да ће се то постићи превентивним мерама и истиче да је важно водити рачуна о храни коју једу животиње.

На питање каква је наша обавеза када је у питању ЕУ, министар каже: "Па када уђемо у Европску унију, тај период прилагођавања је пред нама, не могу сад да лицитирам, али ми ћемо гледати да то буде што пре."

Стручњаци кажу да је од промене прописа важније да држава помогне произвођачима да направе адекватнија складишта, да побољшају хигијену муже и услове у шталама, како се не би јављао афлатоксин и штетне соматске ћелије.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво