Из сиве зоне (преко субвенција) до легалних токова

Национална служба за запошљавање и ове године додељује средства за самозапошљавање. То би могло да помогне онима који немају посао, али имају идеју да га започну. Од оних који добију субвенцију, на тржишту после прве године опстане 70 одсто, каже директор НСЗ–а Зоран Мартиновић.

Директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а рекао да је недавно објављен јавни позив за све мере активне политике запошљавања за 2019. годину и да се повећава број заинтересованих за субвенције.

"Планирали смо да и ове године прелиминарно укључимо 4.000 лица која се налазе на евиденцији. То су углавном особе које третирамо теже запошљивим. Имаћемо посебан програм и за Роме који могу да користе субвенцију за самозапошљавање. Сваке године укључимо преко 100 особа са инвалидитетом. Велико је интересовање и Рома и особа са инвалидитетом, али и младих до 30 година", објашњава Мартиновић.

Ове године, наглашава, биће повећани износи за субвенције за самозапошљавање.

"Почетни износ биће 200.000 динара за општу популацију, за особе са инвалидитетом 240.000 динара, а за вишкове запослених 220.000 динара. То је можда симболични подстицај, али нам се чини као стимуланс за многе незапослене", каже Мартиновић.

Наводи да се за подстицаје углавном одлучују они који су на евиденцији НСЗ-а, али већ имају неку опрему или простор за рад.

"Подстицаје могу да користе за порезе и доприносе. Велики број наших незапослених су у некој сивој зони. На овај начин их уводимо у легалне токове", прецизирао је Мартиновић.

Ко је заинтересован за мере активне политике 

За мере активне политике су, каже, неретко заинтересоване занатлије, али има и оних који се баве услугама.

"Међу њима су и адвокати, стоматолози, али и они који се баве услугама. Нама је задовољство што ту доминира, ипак, производња и прерада", наводи Мартиновић.

Немогућност проналажења посла је један од фактора због којих се људи одлуче да покрену сопствени бизнис, али код конкурисања за подстицаје преовладавају и други разлози, рекао је Мартиновић.

"Неко има наследство, неко добру идеју, неко простор. Ови подстицаји им помажу да покрену посао. Позитивно је то што да након истека прве године, када ми пратимо њихову делатност, око 70 одсто је и даље активно. И то је сличан проценат као на нивоу ЕУ", каже Мартиновић.

Има, додаје, и оних који злоупотребе новац за покретање посла.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво