Чадеж: Ако желимо заједничко тржиште, уклонимо баријере

Ако желимо заједничко тржиште региона онда уклонимо баријере како би наши привредници што пре осетили користи, поручио је Марко Чадеж, председник Управног одбора Коморског инвестиционог форума западнобалканске шесторке и председник Привредне коморе Србије.

"Хајде да будемо искрени према себи – желимо ли ми заиста или не заједничко тржиште региона. Ако желимо, онда коначно кренимо озбиљно и посвећено, да заједно убрзамо процедуре, ускладимо прописе, документацију и рад надлежних служби, отклонимо баријере, и техничке и политичке, за више трговине и инвестиција", рекао је Чадеж у Подгорици на отварању канцеларије генералног секретара Коморског инвестиционог форума у Привредној комори Црне Горе.

Коморски инвестициони форум (КИФ), према његовим речима, свакодневно и фокусирано ради на заступању интереса пословне заједнице региона – 350.000 компанија које окупљају коморе чланице КИФ-а и јачању економске сарадње на Западном Балкану.

Чадеж је, такође, указао на проблеме, препреке и трошкове које треба отклонити како би се обезбедили услови за успешније пословање и регион постао пожељнија пословна и инвестициона дестинација за наше и компаније из света.

"Важно је да пошаљемо поруку да Западни Балкан постаје регион успеха, а не конфликата", напоменуо је Чадеж.

Сведоци смо, како је истакао, различитих политички генерисаних проблема за привреднике, од баријера, преко такси до додатних царина.

"Ако владе желе раст, онда морамо да радимо на томе. Ми смо ту да будемо помоћ у стварању архитектуре јединственог економског регионалног подручја", нагласио је Чадеж.

Важно је, каже, и да се синхронизује документација која прати робу у региону, попут ветеринарских и фитосанитарних сертификата, царинске процедуре и праксу, јер њихова неусаглашеност много кошта компаније.

"Коморски инвестициони форум западнобалканске шесторке жели да допринесе промоцији региона као инвестиционе дестинације и да помогне владама како би се идентификовали проблеми и убрзала решења. Економије региона су стабилизоване, макроекономски показатељи добри, полако креће раст и ту смо да то промовишемо и доводимо нове инвеститоре", рекао је председник ПКС-а.

Подсетио је и на заједничку инвестициону платформу Форума која промовише привреду региона, правне регулативе и пружа све релевантне информације потенцијалним инвеститорима, заинтересованим да улажу у регион Западног Балкана.

Црногорска министарка економије Драгица Секулић, која је заједно са Чадежом отворила канцеларију генералног секретара КИФ-а, очекује да ће владе у дијалогу са привредом пронаћи боља решења, повећати конкурентност привреда и унапредити инвестиционо окружење региона.

Председници комора региона – чланица Коморског инвестиционог форума западнобалканске шесторке, јутрос су у Влади Црне Горе, о активностима КИФ-а и могућностима јачања регионалне сарадње, разговарали са вицепремијером Милутином Симовићем.

Након отварања канцеларије, одржан је и састанак са представницима црногорских компанија о унапређењу услова привређивања у региону и превазилажењу баријера са којима се привредници суочавају у свакодневном пословању. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи