Лековито дејство улагања у Јошаничку бању

Да ли ће Јошаничка бања добити место у туристичкој понуди Србије које јој припада? Ово и питања инфраструктурног развоја варошице мучили су мештане више од четири деценије. Капија Копаоника бележи раст туриста, па се протеклих неколико година улагало и у јавном и у приватном сектору.

Потенцијал овог бањског лечилишта користили су Римљани, потом кнез Милош и Јосиф Панчић. На овој брдској вароши најупечатљивији је готово довршен хотел са 200 кревета, који још није отворен.

"Све је било, и струја и радијатори и собе и све то је било сређено", рекао је портир хотела Богољуб Мусић и додао да објекат никада није пуштен у рад.

Пут западних земаља, седамдесетих година отишло је више од 30 одсто популације Месне заједнице Јошаничка бања. Њихова деца и унуци све ређе посећују родни крај, иако сви овде имају велелепне грађевине.

Један од разлога њиховог одласка био је тај што се у Јошаничку бању заиста ретко улагало.

Очекивање да ће варошица постати значајно туристичко место било је разлог за повратак и улагање.

"Сада имамо наше повратнике који долазе у Јошаничку бању и улажу праве ствари, улажу у смештајне капацитете, у оквиру којих ће бити уређени спа центри", најављује председник месне заједнице Дејан Котурановић.

Стефан Милојевић из хотела "Оаза" очекује да туризам крене и да бања буде пуна гостију.

"Да напунимо наш хотел у који смо пуно уложили. Сада правимо спа центар, који ће на лето бити отворен", каже Милојевић.

Уложено је и 160 милиона динара буџетских средстава у инфраструктуру бањског лечилишта.

"Општина Рашка завршила је израду плана развоја туризма Јошаничке бање који је усвојила на Већу пре пар дана. То је план развоја туризма од 2019. до 2029. године. А радимо тренутно на добијању сагласности од Србијавода за коришћење термо-минералне воде", рекао је председник општине Рашка Игњат Ракитић.

Мали део, само 78 степени топле воде, искоришћен је за грејање установа у варошици. Већина топле воде отиче реком Јошаницом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво