Српска ракија осваја евроазијско тржиште

Kрајем априла, Међувладин савет требало би да потврди отварање евроазијског тржишта за Србију, које броји више од 180 милиона потрошача. То ће српским произвођачима омогућити неограничен бесцарински извоз воћне ракије, а уз квоте вињака, сира и цигарета, рекао је за РТС министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић.

Две и по године се преговара о споразуму са Евроазијском унијом, а најбитније је да дође до финализације тог споразума, рекао је гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а Расим Љајић.

"Споразум предвиђа неограничен извоз воћних ракија на евроазијско тржиште, а издејствовали смо и извоз 2.000 тона цигарета", рекао је Љајић.

Према речима министра Љајића, свакако да у овом тренутку немамо још капацитет да задовољимо тако огромно тржиште, али верује да ће овај споразум бити подстрек да наши произвођачи прошире капацитете.

Када је реч о губицима које трпи српска привреда три месеца од увођења приштинске таксе од 100 одсто, Љајић каже да је реч о губитку од око 90 милиона евра.

"Уколико се таксе не укину, ти губици ће бити много већи, проблем је губитак тржишта. Већ су се појавили привредници из Словеније, Хрватске, Мађарске и Македоније, који својом робом замењују српске производе", рекао је Љајић. 

Српска роба се на косовском тржишту појављује и алтернативним каналима или кроз сиву економију, а некада се наши производи пласирају у Македонију одакле се реекспортује на Косово. 

Годинама се прича о нижој цени роминга, а према речима министра Љајића, почетком априла се очекује споразум о нижој цени роминга који ће, осим Македоније, Црне Горе и БиХ, овог пута укључити и Албанију и КиМ.

Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић очекује да се у догледно време снизе цене роминга и са земљама ЕУ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи