Од данас производи са КиМ у централној Србији

Производи српских привредника са Косова и Метохије од данас се организовано пласирају на тржиште централне Србије. Државна фирма "Метохија" откупљиваће њихове производе и склапати уговоре са велетрговинским ланцима. Први рафови са робом са Космета попуњени су у Новом Саду, где је отворен је и Косметски кутак.

За почетак, вина и производи земљорадничких задруга са простора КиМ су на рафовима продавница Универекспорта у Новом Саду.

"Први пут, на организован начин, креће продаја са КиМ у једном од трговинских ланаца у централној Србији, у Универекспорту у Новом Саду", каже државни секретар у Министарству привреде Бранимир Стојановић.

Различито у односу на све што се до сада у овом смислу радило, када је реч о подршци нашим произвођачима са КиМ, јесте то што је сада државна фирма "Метохија" посредник, односно директно откупљује производе од наших произвођача и склапа уговоре са велетрговинским ланцима на територији централне Србије, објашњава Стојановић.

За сада, договорен је организован излазак на тржиште Србије три произвођача са КиМ.

У наредном периоду, каже, биће их много више.

"Верујем да ће ово бити огроман подстрек за наше људе", истиче државни секретар у Министарству привреде.

Стојановић подсећа да произвођачи са КиМ до сада нису могли да приступе тржишту централне Србије на организован начин.

Сада, привредници са Косова биће у могућности да раде на квалитету својих производа јер им је омогућено пласирање њихових производа.

Њихова роба наћи ће се на посебним полицама у маркетима на којима ће бити истакнуто да је реч о српским производима са Косова.

Вино и сушено воће 

"За почетак, у Универекспорту ће се наћи вина два винара из Велике Хоче и једна земљорадничка задруга из Зубиног Потока која има асортиман сушеног воћа", наводи Стојановић.

У процесу доласка до полица маркета, тренутно се налази још око 20 произвођача са КиМ.

"Кренули смо скромно, јер је скромна производња Срба са КиМ, да бисмо охрабрили људе да заврше процес до краја без обзира на то што им то често не делује лако јер морају да прођу пуно процедура. Али на крају ће им се исплатити", истиче Стојановић.

Директна надлежност када је реч о подршци привредника Срба на КиМ јесте на Канцеларији за Косово и Метохију.

Канцеларија је, каже Стојановић, покренула велики број пројеката, а у наредном периоду биће их још.

Министарство привреде је у складу са својим надлежностима помогло оснивање Регионалне развојне агенције КиМ.

Министарство ће, додаје, радити и даље на логистици и координацији са другим институцијама, како би се "ланац повезао", односно омогућило да производ заврши на полици у маркетима у централној Србији.

Ђурић: Рушимо вештачки наметнуте баријере између Срба

У Новом Саду је такође отворен Косметски кутак, где ће бити представљени српски производи са Косова и Метохије.

Косметски кутак су отворили шеф Владине Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

"Нови Сад је први град у Србији где можете купити српске производе са Косова и Метохије. Тиме рушимо вештачки наметнуте баријере између Срба и вештачки наметнуте баријере кроз антицивилизацијске таксе на српске производе", изјавио је Марко Ђурић.

Градоначелник Новог Сада данашњи догађај назвао је победом нормалног живота.

"Овим желимо да на конкретан начин помогнемо у процесу јачање економских права српских произвођача на Косову и Метохији. Да покажемо да Срби на Косову и Метохији раде добро и квалитетно. Ово је и апел свима да се не бусамо у груди, да не носимо мајице са звучним паролама, већ да конкретним стварима покажемо шта можемо да учинимо за наш народ на Косову и Метохији", рекао је Вучевић.

Слободан Јагодић из Универекспорта каже да је план да у будућој сарадњи са произвођачима са Косова и Метохије фокус не буде само у ширењу броја артикала и асортимана које они нуде, него и на преносу знања и искуства и свих потребних, релевантних информација које су им неопходне да што боље пласирају своје производе на ово тржиште.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара