Субвенције за гориво пољопривредницима

Пољопривредници у Србији ће од 1. марта моћи да рачунају на субвенције на дизел гориво, за шта су издвојене додатне две милијарде динара.

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић је рекао да ће 60 литара дизел горива по хектару бити субвенцинисано са по 20 динара, а максималан износ пољопривредног земљишта је 20 хектара.

"Ово ће се односити и на ратаре, повртаре, на воћаре, на све врсте пољопривредне производње", објаснио је Недимовић. 

Министар је навео да пољопривредницима за субвенције за гориво неће бити потребни никакви фискални рачуни, већ ће им држава аутоматски на бази пријаве хектара трезору од 1. марта до 30. априла исплаћивати и ту подршку за дизел гориво.

"Ко поднесе захтев у року од пет дана на његовом рачуну ће бити новац. Биће проста методологија", додао је министар.

Исидор Битевић из Ечке рачуна да ће захваљући регресираном гориву трошак за предстојећу сетву смњити 30 одсто. Уштеђено ће уложити у семе и квалитетније ђубриво.

"Дизел стварно утиче на цену производа и трошкове производње, тако да то што држава доноси је леп гест. Само ограничили су нас на 20 хектара, само 20 хектара има право на регрес што је мало, сви радимо много више", каже Исидор Битевић из Ечке код Зрењанина.

Регресирање горива обустављено је 2015. Стручњаци оцењују да се враћањем субвенција уводи ред и у нафтно тржиште јер се смањује нелегална продаја дизела.

"Мислим да ће нижа цена горива свакако подстаћи и пољопривредне произвођаће да се врате стандардном дизелу, просто квалитетнијем гориву да тиме повећају своје приносе", каже Горан Радосављевић из Националног нафтног комитета Србије.

У Министарству пољопривреде кажу да је захваљујући добрим фискалним резултатима Влада била у могућности да ове године за дотирање горива пољопривредницима издвоји две милијарде динара. 

Одстрел дивљих свиња да се спречи афричка куга

Министарство пољопривреде донело је наредбу о одстрелу дивљих свиња како би се спречила појава афричке куге код свиња у Србији, а Недимовић каже да је план да се у наредна два до четири месеца популација дивљих свиња редукује чак и за 70 одсто.

Недимовић је за Танјуг рекао да хигијенско-здравствени одстрел неће угрозити опстанак популације дивљих свиња, те да је та мера неопходна како би се што више редуковао број евентуалних преносилаца вируса афричке куге.

Како је навео, ловни инспектори ће заједно са људима из Управе за шуме ићи по терену, нарочито на простору Баната и ка северу.

"Морамо ово да радимо и бирамо између два зла. Нама је угрожена с друге стране огромна популација свиња на фармама. Србија има јако добру производњу свиња и добар извоз и економски би било потпуно неоправдано када бисмо то препустили случају", каже министар.

Србија, наводи, примењује све научно доказане методе које могу помоћи у борби против афричке куге свиња.

"Нема лека за афричку кугу свиња, на свету не постоји. Где год се појави болест мора доћи до еутаназије", рекао је Недимовић.

Навео је да је Министарство пољопривреде донело наредбу на који начин се на граничним прелазима понаша према животињској популацији у погледу болести афричке куге свиња с једне стране, а с друге стране како да се поступа са дивљим свињама које су најчешћи преносиоци те болести. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво