Ревизије сврсисходности - како се троши јавни новац

Спровођење ревизија сврсисходности веома је важно јер оне дају одговоре на питања да ли се новац троши на прави начин или се можда мање улаже у нешто корисно, а у шта би иначе требало више улагати, речено је на конференцији у Хотелу "Метропол" у Београду.

На конференцији "Како ревизије сврсисходности пословања утичу на рад корисника јавних средстава у Србији?" у организацији Државне ревизорске институције (ДРИ) најављено је да ће та институција у овој години спровести и објавити 12 извештаја о ревизији сврсисходности пословања, што је шест пута више таквих ревизија у односу на 2018. годину.

Неке од ревизија сврсисходности пословања које ће ДРИ спровести у току ове године односе се на ефикасност информационог система код одређеног корисника, превенцију поплава, обезбеђивање конкуренције у јавним набавкама, управљање водоводном инфраструктуром, доступност и исправност воде за пиће, управљање индустријским отпадом...

Председник ДРИ Душко Пејовић рекао је да се захваљујући ревизијама сврсисходности проверава да ли су средства субјеката ревизје употребљена у складу са начелима економичности, ефикасности и ефективности.

Како је навео, улога ДРИ је да уочи слабости у пословању, да се то предочи јавно и транспарентно, а да се прати и спровођење препорука.

До сада је ДРи је спровела укупно осам ревизија сврсисходности, а повећањем њиховог броја се увећавају и капацитети за сагледавање системских проблема.

Министарство праведе испоштовало препоруке ДРИ  

Министарка правде Нела Кубуровић рекла је да је то министарство у потпуности испоштовало препоруке ДРИ када је реч о начину формирања комисија и повремених радних тела у оквиру министарства.

У последње три године доста тога смо урадили да унапредимо рад комисија и да транспарентно представимо њихов рад нарочито када је реч о комисијама где чланови добјају одређену накнаду за ангажовање, рекла је Кубуровићева.

Како је навела, захваљући пројекту, не само да је унапређен рад комисија већ је формирана и апликација која води евиденцију свих комисија и омогућава лакше састављање свих извештаја о раду, затим која садржи све податке који се односе на законски основ, састав, односно како се бирају чланови...

Она је навела да финансијска одговорност и транспарентност имају све већи значај у глобалној борби против корупције.

Такође је истакла да је важно јачати и интерну контролу унутар свих државних органа.

Министарство правде ће, како каже, увек бити на располагању ДРИ како би заједно радили на унапређењу транспарентности и одговроности.

"Важно да јавност буде обавештена"

Председница скупштинског Одбора за финансије, републички буџет и контролу Александра Томић истакла је да је важно да јавност буде обавештена о свим проблемима који се дешавају у друштву.

Она је као пример навела формирање комисија на локалном нивоу за послове за које већ постоје органи и да је чланство у њима било плаћено.

На то "преклапање комисија" каже, одлази доста новца из буџета а може се искористи за нешто сврсисходније, на пример изградњу или обнову болница, школа..

Томић наводи да се на локалу дешавало да се формирају комисије које се односе на решавање питања бесправних грађевинских објеката, а унутар локалних самоуправа постоји посебно одељење које се тиме бави.

"Такође на локалу имате друштвене делатности као посебан део, а онда се дешавало да се формира комисија за област спорта, социјале, а све то може да ради одељење за друштвене делатности. Тако се извлачи више новца из буџета и то се дешава свакодневно, буџет Републике Србије губи доста средстава која могу да се искористе за нешто сврсисходније", рекла је Томићева.

Данашња конфенција је практично завршни догађај на пројекту техничке подршке "Унапређење фианансијске одговорности у инстутуцијама Републике Србије кроз екстерне ревизије", у оквиру Фонда за добру управу којим је Влада Уједињеног краљевства подржала ДРИ.

Ревизија сврсисходности први пут у ИТ сектору  

Заменица амбасадора Ујединеног краљевства у Србији Трејси Галагер рекла је да су ревизије важне због успостављања веће финансијске одговорности.

Она је рекла да је важно што ће број ревизија сврсисходности повећава и што ће се први пут радити у ИТ сектору у циљу добијања најбоље праксе пословања.

Галагер је указала да је Влада Уједињеног краљевства од 2015. године Србији као помоћ реформама одобрила 16,5 милиона евра, а ове године је опредељено око шест милиона.

На скупу је било речи о ефектима једне од ревизија сврсисходности пословања на тему "Ефикаснонот и економичност примене преговарачког поступка без објављивања позива за подношење понуда" о којој је извештај објављен 2017. године, показује да су субјекти ревизије током и након спроведене ревизије значајно смањили, а у неким случајевима и престали да користе овај поступак набавке.

У анализи друге ревизије на тему оправданост формирања комисија дошло је до смањења бруто накнада члановима комисија и других радних тела са 378 милиона динара у 2014. на 350 милиона динара у 2017. години.

Значајан ефекат те ревизије огледа се и томе што су у Закон о буџету почев од 2017. као и Упутство за израду буџета интегрисане све препоруке ове ревизије, речено је на конференцији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи