Ускоро јефтинији роминг у региону

Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић најавила је да је договорено да регионални споразум о ромингу земаља западног Балкана буде потписан у априлу у Београду, на другом Дигиталном самиту западног Балкана.

Татјана Матић је, како се наводи у саопштењу Министарства, рекла да је потписивање регионалног споразума договорено на министарском радном ручку у Скопљу.

Матићева је подсетила да је текст Нацрта споразума о смањењу цена услуга роминга у јавним мобилним комуникационим мрежама у региону западног Балкана усаглашен и да дефинише, између осталог, регулисање малопродајних и велепродајних цена.

На скупу у Скопљу, поред српске делегације и представника земље домаћина, учествовали су представници БиХ, Црне Горе, Албаније и Грчке, као и генерална секретарка Савета за регионалну сарадњу Мајлинда Брегу и европска комесарка за дигиталну економију и друштво Марија Габријел.

Марија Габријел је рекла да очекује да ће регионални споразум о ромингу бити потписан на Дигиталном самиту западног Балкана 4. и 5. априла у Београду, истичући посвећеност Европске комисије регионалном повезивању и подршци европским интеграцијама.

Теме састанка биле су осим новог регионалног споразума о ромингу, такође и регионални развој и истраживање клауда, укључујући електронске потписе, као и сарадња у области сајбер безбедности.

Најављено је оснивање регионалних тренинг центара за информациону безбедност, узимајући у обзир капацитете земаља у региону.

Министар информационог друштва и администрације Северне Македоније Дамјан Манчевски изразио је могућност потписивања и Споразума о узајамном признавању квалификованих услуга од поверења између Србије и Македоније на Самиту у Београду.

Споразумом је предвиђено да квалификоване услуге од поверења имају једнако правно дејство у земљама потписницама, чиме се омогућава олакшано, сигурније и масовније електронско пословање између тих земаља, наведено је у саопштењу.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво