"Кока-Кола" преузима "Бамби"

"Кока-Кола ХБЦ Србија" је саопштила да је компанија "Кока-Кола ХБЦ АГ" започела процес аквизиције водеће домаће кондиторске компаније "Бамби" од фонда "Мид Јуроп партнерс" у вредности од 260 милиона евра.

Како се наводи у саопштењу, коначни споразум ће бити дефинисан кроз завршна усаглашавања, а аквизиција остаје подложна уобичајеним условима и одобрењима надлежних органа због чега се очекује да ће сам процес бити окончан у другом кварталу 2019. године.

"Наша стратешка намера је да ова аквизиција омогући компанији нове развојне могућности у Србији и региону, као и могућност проширења у комплементарне категорије производа", наводи се компанија.

Главни извршни директор компаније "Кока-Кола ХБЦ АГ", Зоран Богдановић, изјавио је да аквизиција представља изврсну прилику за стварање додатне вредности за компанију, купце и акционаре.

"У наш постојећи портфолио водећих брендова напитака додаћемо потрошачима добро познате, комплементарне брендове, као и иновативне вештине и знања. Ово ће додатно ојачати нашу релевантност на тржишту и однос са купцима и дати нам могућност да повећамо своје присуство у кључним приликама за конзумацију, као што су почетак дана, конзумација у покрету и ужина и освежење код куће", навео је Богдановић. 

Додаје се да ће аквизиција портфолију компаније у Србији, која је уједно и једно од најбрже растућих тржишта компаније "Кока-Кола ХБЦ" глобално, додати водеће домаће тржишне брендове у веома значајној и пре свега комплементарној категорији.

Такође, верују да ова аквизиција нуди могућност синергије кроз заједничке промоције и комплементарне иновације.

"Значајна вредност компаније 'Бамби' јесте и јака дистрибутивна мрежа, укључујући расхладну дистрибуцију у стратешки важним каналима, као што су традиционална малопродаја и HORECA", наводи се у саопштењу.

Генерални директор компаније "Кока-Кола ХБЦ Србија и Црна Гора" Светослав Атанасов рекао је да након обележавања пола века од почетка производње "Кока-Коле" у Србији, након континуираног раста и освајања престижног купа "Ендру Давид" три године заредом за најуспешнију пословну операцију унутар "Кока-Кола ХБЦ групе", сигурни су да је њихов тим спреман да подржи ову важну одлуку компаније да закорачи у категорију грицкалица и кондиторских производа.

"Ова аквизиција је потврда да је Србија врло атрактивно одредиште за стране инвестиције, али и доказ одлучности наше компаније, 'Кока-Кола ХБЦ Србија', да останемо интегрални део локалне заједнице у којој послујемо и наставимо да развијамо своје пословање у овој земљи. Сигуран сам да ће наши глобални брендови, знање стечено на бројним тржиштима, као и посвећеност локалној заједници, удружени са 'Бамбијевим' водећим брендовима на тржишту кондиторских производа, бити права добитна комбинација! Додатно, са великом радошћу желимо добродошлицу свим новим колегама из 'Бамбија' у нашу 'Кока-Кола ХБЦ' породицу", изјавио је Атанасов. 

број коментара 25 пошаљи коментар
(понедељак, 18. феб 2019, 21:59)
anonymous [нерегистровани]

Samo neka ne diraju recepturu za Plazmu

Deca nam rastu jedući plazmu.

(понедељак, 18. феб 2019, 20:02)
anonymous [нерегистровани]

za "odlicnu vest"

Pa ko je zabranio vama da povecate izvoz bez Koka kole??? Sto ce vam Koka kola? Pa Srbija i Bambi imaju vece sanse da povecaju izvoz bez koka kole i to u kinu, rusiju i ostale prijateljske zemlje sami nego sa koka kolom. u toku ovog trgovinskog rata, jos malo da koka kola nece moci imati prostupa nikakvim trzistima.

(понедељак, 18. феб 2019, 18:58)
anonymous [нерегистровани]

Bambi

Ako Bambi ode u tudje ruke vise necu kupovati njihove proizvode!

(понедељак, 18. феб 2019, 18:42)
anonymous [нерегистровани]

e sada

jos eu i nato clanstvo pa da mirno spavamo

(понедељак, 18. феб 2019, 17:51)
Своји на своме! [нерегистровани]

Национализација

је једино праведно решење за стратешке ресурсе Србије, а не да профит извлаче стране корпорације.

(понедељак, 18. феб 2019, 17:23)
sozgas [нерегистровани]

Pa dobro...

Zna li ovde neko da je Bambi gotovo 15 godina normalna firma koja zivi svoj zivot mimo socijalistickoidnih stranputica? Privatizovana 2004te, kupili "Banat" kasnije, pa njih kupio Salford, pa Danube Foods Group koji ih sad prodaju Coca Coli. A zamislite, i taj Danube Foods je zaradjivao, pa ipak prodase. Mislim da im fali neko u odeljenju strateskog planiranja da im isprica pricu o "zlatnoj koki", verovatno se ne snalaze dobro u toj materiji, pa da ih poducite. Svasta...

(понедељак, 18. феб 2019, 17:01)
Nenad [нерегистровани]

Narod je hrabro

uz spavanje, kapitalizam i coca-colicu.

(понедељак, 18. феб 2019, 16:44)
anonymous [нерегистровани]

Odavno Bambi

Nije onaj plazma keks, sa onim silnim nagradama ko nekad.

(понедељак, 18. феб 2019, 16:44)
anonymous [нерегистровани]

Pozarevac prvi komentar...

Vi ne znate sta je Bambi znacio za Branicevski okrug,kao sada vojska koja daje ugovore na 3 ili 5 godina,uposljavao je mlade ljude I davao im sansu da se snadju u zivotu,nisu to bile neke plate ne znam ti ja sta vec mnogo radnih mesta koja su stalno bila otvorena...posle prestanka otkupa meda Bambi je koristio sirup za svoje proizvode a kada je radio na bazi meda sve je u tom delu Srbije bilo na nivou,plodni Stig i zitarice,cisto Homolje i plodovi prirode....to je bio genije koji je sabrao 2 i 2...ovi danasnji smo oduzimaju,nema sabiranja...ne upirem prstom vec ukazujem na cinjenice...

(понедељак, 18. феб 2019, 13:04)
FORum LIvii [нерегистровани]

spavajte mirno

Ovo znaci da mozemo biti sigurni da nam niko nece uvoditi sankcije , takse ili nas ponovo bombardovati.
Tamo gde Coca -Cola udje , mora biti mirno i sigurno.
I pristinske sankcije padaju pred njima !!!
Samo da uredno placaju poreze , doprinose i racune za struju i komunalije.Da ne bude kao u Smederevu kada je iza americke kompanije Ju se still, ostao veliki dug .