Строгом селекцијом до средстава из ЕУ

Захваљујући донацији ЕУ, 106 малих и средњих предузећа са југоистока и југозапада Србије унапредиће производњу. Преко програма ЕУ ПРО око 2.100.000 евра подељено је за набавку опреме предузетницима који су, после првог позива, успели да прођу строге критеријуме за бесповратна средства. Остало је новца, укупан износ који је издвојен за 99 општина обухваћених овим развојним програмом је 4,5 милиона евра, те се очекује још један позив.

Далибор Тошић из Пирота је мајстор пеглане кобасице. Од радионице до Дегустационог центра пут није лак. Поступак се обавља ручно, пегла се десетак пута у процесу производње.

Шанса да убрза посао указала се када је локална привредна комора обавестила да Европска унија нуди бесповратна средства за унапређење производње.

"Конкурисали смо са две машине, то су нове машине које ће бити уведене у нашем производном процесу и нашој радионици. Оне ће бити повезане са постојећом вакуум машином, то је полуаутоматска машина за везивање готових производа пегланих кобасица, и друга је машина за нарезивање смрзнутог меса", рекао је Далибор и истакао да је целокупна вредност свих машина око 32.000 евра, при чему део узимају из кредита, а део из средстава ЕУ.

За предузећа која су основана пре две или три године, тражило се минимално учешће од 20 одсто, а 30 одсто за оне који су посао покренули 2013. године.

Оливера Костић из ЕУ ПРО – сектора за мала и средња предузећа, наводи да предузетницима није било лако.

"Ми смо тражили много више од оних конвенционалних извора финансирања. Не да су само морали да докажу да имају добре пословне идеје са потенцијалом за раст, да имају могућности да отворе ново радно место, већ је велики удео у тој оцени предузећа имало и то да они имају позитиван друштвени утицај", подсећа Костићева.

Због тога су многи одустали, али главној селекцији допринело је то што за средства из Европске уније мора да се послује по закону. Тако се скратио списак од 468 предузећа. Какве су им сада обавезе?

"Ми смо позивом дефинисали да најмање једно ново радно место мора да се отвори, али у највећем броју случајева то је далеко већи број, тако да као резултат подршке ових 106 предузећа, у наредних годину дана очекујемо 255 нових радних места, а чак и та трогодишња пројекција је врло обећавајућа – преко 700 радних места", навела је Костићева.

Предност на конкурсу имали су произвођачи хране, намештаја, и они који се баве обрадом дрвета, метала и информационим технологијама. ЕУ ПРО ових дана уручиће прве уговоре о донацији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара