Емисије угљен–диоксида прете рачунима за струју

Еколошке и енергетске директиве Европске уније су све строже. Од нашег региона тражи се интегрисано тржиште електричне енергије. Енергетска заједница сматра да треба размишљати и о увођењу таксе за емисију угљен-диоксида из термоелектрана иако би то подстакло поскупљење струје. Министар енергетике Александар Антић поручује: Србија неће уводити тај намет док не уђе у Унију, па нема ни поскупљења струје.

У земљама Европске уније за емисију угљен-диоксида из термоелектрана већ се плаћају папрени пенали – од 22 до 24 евра по мегават-сату.

Јасмина Трхуљ из Секретаријата Енергетске заједнице указује да би, када би се то увело и у Србији, рачуни могли да порасту и за 30 одсто.

У Влади кажу да за Србију и земље региона које нису у Европској унији та обавеза не важи. И када Србија постане чланица ЕУ, та регулатива се не примењује аутоматски већ се о њој преговара, истиче министар рударства у енергетике Александар Антић.

"Тако да не постоји потреба да у овом тренутку на било који начин узнемиравамо наше грађане било каквим најавама поскупљења цена електричне енергије, јер њих неће бити", поручује министар.

Али оно што је извесно, до 2023. морају се гасити стари термоблокови у читавом региону. Акценат је на повећању енергије из обновљивих извора, која је скупља од струје коју добијамо из угља или нуклеарки.

"Оно што је интересатно код нас и по чему мало одскачемо у односу на окружење и регион, јесте да имамо пораст малопродајних цена због повећања удела производње из обновљивих извора енергије", истиче Далибор Муратовић из Електропривреде Републике Српске.

Највишу цену струје у регону има Бугарска, а Србија најнижу и у региону и у Европи. Наша земља за сада покрива потрошњу производњом, али региону генерално недостају нови капацитети.

"Пре двадесетак година сви смо мислили да ће енергија ићи са истока на запад, са југа на запад, а сада само сведоци потпуно другачије ситуације да енергија иде са Запада код нас, цене су више а капацитети недовољни", указује Давид Жарковић, директор Сектора за трговину у ЕПС-у.

Од земаља региона тражи се међусобно брже повезивање тржишта електричне енергије јер анализа Енергетске заједнице показује да због слабе интеграције, наш регион годишње изгуби 16 милиона евра.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво