Последњи дан за уплату прве рате пореза на имовину

Данас је последњи дан за уплату прве рате пореза на имовину. Овај намет највећи је у Београду, мада су и још неки градови за ову годину најавили повећање пореза, углавном до два одсто.

Као и сваке године пореска решења на адресе грађана почеће да стижу од априла или маја и зато на прву овогодишњу уплатницу треба уписати износ једнак последњој, четвртој рати овог намета из 2018.

Колики ће порез грађанима, предузетницима и предузећима бити одређен за 2019 годину, разликоваће се од општине до општине пошто је то приход локалних самоуправа.

У општинама у којима је расла цена квадрата током 2018, рашће и основица за обрачун, па грађани могу да очекују извесно увећање пореза.

Град Београд је својом одлуком прописао да порез на имовину грађанима неће бити већи од два одсто, а повећање ће углавном стићи житељима централних делова града.

Привредницима порез на имовину за ову годину утврђује се у складу са законом, односно применом просечних цена по квадратном метру одговарајућих непокретности по зонама.

Ове године у овој области уведена је и једна корисна новина. Од 1. јануара почела је да ради јединствена база локалних пореских администрација, па грађани преко интернета могу да приступе бази података и сазнају колико дугују за порез на имовину.

Пре тога морају да оду у Пореску управу своје општине, где ће добити лозинку.

Грађани треба да унесу јединствени матични број, а предузећа ће податке добити уносом ПИБ броја.

Према Закону о порезу на имовину ова дажбина се плаћа тромесечно, у року од 45 дана од почетка тромесечја. Ко не плати на време биће му зарачуната камата која тренутно износи 11 процената на годишњем нивоу.

Уз то, обвезници који покушају да избегну плаћање овог пореза ризикују да плате и казну од 5.000 динара. Они који нису поднели пореску пријаву, а већ дуже време поседују некретнину, поред казне, мораће и да плате порез за пет година уназад.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи