Обреновац, почела изградња постројења за пречишћавање гасова

У Термоелектрани "Никола Тесла А" у Обреновцу почела је изградња постројења за одсумпоравање димних гасова из ТЕНТ-а који је вредан више од 167 милиона евра и који ће смањити испуштање сумпор-диоксида за девет пута.

Постављању камена темељаца у Обреновцу присуствовали су министар рударства и енергетике Александар Антић, амбасадор Јапана у Србији Ђунићи Марујама, директор Јапанске агенције за међународну сарадњу (JICA) за Европу и Блиски исток Такема Сакамото, потпредседник компаније "Мицубиши Хитачи пауер систем" (MHPS) Таканори Накамото и в.д. директор ЈП "ЕПС" Милорад Грчић.

Почетак посла обележен је и јапанском церемонијом, која се зове "кагами бираки", а у оквиру које су мушкарци обучени у црвени кимоно ударали у буре у којем се налази јапанска ракија - саке. 

Министар Антић изјавио је да је ово значајан дан за будућност Електропривреде Србије, као и Термоелектране Никола Тесла у Обреновцу, која са својих 1.750 мегавата, без сумње представља стуб енергетског система земље.

"Зато посебну пажњу пружамо одржавању века те електране која је изграђена још седамдесетих година и која данас мора да се прилагођава стандардима ЕУ, посебно у области животне средине", рекао је Антић новинарима.

Каже да су у том циљу у ТЕНТ-у урађена три кључна сегмента која су важна за заштиту животне средине.

Први у низу је, додаје Антић, смањење загађења прашкастих материја, које је решено изградњом електрофилтера на свим блоковима ТЕНТ-а.

Други сегмент је смањење азотних оксида, које је спроведено на блоковима А3 и А5, а до краја месеца биће спроведено и на блоку А4.

"Највећи сегмент је одсумпоравање димних гасова, чија изградња креће данас и то захваљујући Влади Јапана и ЈICA, који су нам дали повољан зајам", рекао је Антић.

Према његовим речима, вредност пројекта је 167 милиона евра, рок отплате кредита је 15 година, грејс период пет година, а фиксна каматна стопа 0,6 одсто годишње.

Каже да ће након изградње постројења емисија испуштања сумпор-диоксида бити девет пута мања и износиће 7.800 тона и указује да је до сада просечна емисија угљен-диксида износила око 74.000 тона годишње.

"Након изградње уклопићемо се у захтеве ЕУ, по којима је стандард концентрације угљен-диоксида у димном гасу мањи од 200 милиграма по метру кубном", навео је министар.

Најављује да ће држава наставити са модернизацијом објеката Електропривреде Србије, али и улагати у заштиту животне средине, у коју је до сада уложено 300 милиона евра.

Изразио је задовољство што ће фирма "Мицубиши Хитачи пауер систем", која ће предводити радове на изградњи постројења, донети нову технологију у нашу земљу и што ће пружити пример и домаћим компанијама како да убудуће реализују такве пројекте.

Према његовим речима, 60 одсто домаћих компанија учествоваце у изградњи постројења за одсумпоравање.

Систем за одсумпоравање димних гасова градиће се за четири блока  

Директор ЕПС-а Милорад Грчић рекао је да ће се систем за одсумпоравање димних гасова градити за четири блока ТЕНТ-а А - А3, А4, А5 и А6, снаге по 350 мегавата.

Према његовим речима рок реализације пројекта је 3,5 године, а то постројење како каже омогућиће наставак рада електране за најмање 20 година.

"Захваљујући Влади Србије овај пројекат који је био у ризику да пропадне, оживели смо га и данас започињемо његову реализацију", рекао је Грчић.

Најавио је да ће ове године почети обнова у ТЕНТ-у блокова А1 и А2, који су најстарији и чија ће ревитализација трајати неколико година.

Амбасадор Јапана у Србији Ђунићи Марујама каже да се Јапан годинама борио са загађеним ваздухом и да је то питање решио захваљујући новим технологијама, те изразио задовољство што ће јапанске компаније са компанијама из Србије поделити искуство.

"Србија ће увек имати нашу подршку да спроведе све реформе како би што пре приступила ЕУ", рекао је Марујама. 

Директор ЈICA за Европу и Блиски исток Такема Сакамото изразио је задовољство што су у овај пројекат укључене јапанске водеће компаније које ће, каже, сигурно допринети успеху пројекта, омогућити трансфер напредне технологије српским пријатељима и развој њихових капацитета.

"Поред разних ЈИЦА пројеката у Србији, који се спроводе дуже од две деценије, као што су развој малих и средњих предузећа, обезбеђивање медицинске опреме и жутих аутобуса, ЈICA приоритет и размени људства између две земље", навео је Сакамото.

Према његовим речима, у Јапану JICA је изузетно посвећена промовисању потенцијала Србије јапанском народу и то одржавањем изложби и семинара у сарадњи са Амбасадом Србије у Јапану.

Навео је и да постоји могућност да ЈICA из сопственог буџета, а у сарадњи са Министарством рударства и енергетике, спроведе истраживање у области енергетске ефикасности и обновљиве енергије.

Потпредседник компаније МHPS Таканори Накамото објаснио је да енергетски системи MHPS-а комбинују системе термоелектране и системе за контролу квалитета ваздуха.

Рекао је да ће МHPS као конзорцијум обезбедити сигурност на раду и изразио наду да ће пројекат завршити на време, као и да је пројекат још један пример о сарадњи и пријатељству Јапана и Србије. 

Рок за изградњу постројења је 42 месеца, после којег следи гарантни период и пробни рад постројења од 12 месеци.

Пројекат се реализује у оквиру споразума влада Србије и Јапана, на основу којег је 2011. године потписан споразум о зајму за његово финансирање између ЈП "ЕПС" и ЈICA.

Уговор о изградњи постројења између ЕПС-а и конзорцијума фирми који предводи компанија МHPS потписан је 8. септембра 2017. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво